Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde, Tarsus’un Günyurdu Mahallesi’nde hizmet veren Atgirmez Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde birbirinden güzel çalışmalar yapılırken, hem anneler hem de çocuklar bilgi ve eğlence dolu dersler alıyor. Atgirmez Kadın ve Çocuk Atölyesi’ne gelen kadınlar, çocukları farklı atölyelerde eğitim alırken, kendileri de el becerilerini geliştirecek atölyelere katılıyor. Atgirmez’deki atölyeden toplam 350 çocuk faydalanıyor.
Bu atölyede çocukların bilişsel, sosyal ve psikomotor becerileri geliştiriliyor
Atgirmez Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde çocukların bilişsel, sosyal, duygusal, öz bakım, dil ve psikomotor becerilerini geliştirmek ve desteklemek amacıyla çalışmalar yapılıyor. Güne sabah sporu veya devinimsel dans ile başlayan çocuklar, o günkü duygu durumları hakkında da öğretmenleri ile Çember Saati etkinliğinde sohbet ediyor. Dil etkinlikleri kapsamında bilmece, tekerleme, bulmaca, şiir ve parmak oyunları gibi etkinliklerle çocukların dil gelişimleri desteklenirken, Masal Atölyesi ile de hikaye anlatma, pandomim ve drama çalışmaları etkinlikleri hayata geçiriliyor.
Sanat Atölyesi eğitimlerinde; tuz seramiği, seramik hamuru ve oyun hamuru gibi malzemelerle çocukların ince motor becerileri destekleniyor ve bu atölye sayesinde çocuklar, kendi hayal güçleri ile özgün ürünler ortaya çıkarıyor. Sanat etkinlikleri kapsamında resim yapan minikler, parmak boyası, kuru boya ve pastel boya malzemelerini kullanarak serbest resim çalışmaları ortaya koyuyor. Kağıt işleri de yapan minikler; origamiden, yelpaze ve kukla yapmaya kadar birçok şey öğreniyor.
Atölyede miniklere verilen serbest zaman etkinliği ile masalarda bulunan birbirinden farklı etkinlikleri seçme imkanı olan çocuklar, o gün hangi etkinliği yapmaya ilgi duyuyorlarsa, o etkinliği seçerek serbest zaman kapsamında eğlenceli vakit geçiriyor. Orf ve ritim çalışması kapsamında beden hareketlerini ritim aletleri ile destekleyen minikler, bazen müzik eşliğinde bazen de müzik olmadan ritim becerilerini geliştiriyor. Çocuklar ayrıca haftada 1 saat okuma saatine katılarak, kitap okuyorlar.
Değer Eğitimi’nde ise miniklere sorumluluk, iş birliği, saygı, sevgi, arkadaşlık gibi kavramlar öğretiliyor. Matematik Atölyesi’nde de çoğunlukla geri dönüşüm malzemelerinden faydalanılıyor. Matematiği eğlenceli hale getirerek anlatan öğretmenler sayesinde, çocuklar matematik ve geometriye ait kavramları kolaylıkla öğrenebiliyor. Fen ve Doğa Atölyesi sayesinde de deneylerle gözlem yapan minikler ayrıca; Akıl Oyunları, Yaşam Atölyesi, Geleneksel Etkinlikler ve Müzik Etkinlikleri gibi birbirinden güzel atölyelerle yeni bilgiler öğrenmeye devam ediyorlar.
Bu atölyede hem çocukları hem de anneleri eğitim alıyor
Çocukları ile birlikte pek çok farklı atölyeye katılma imkânı bulan kadınlar, kayıt zorunluluğu olmadan atölyelere katılım sağlayabiliyor. Atölye’de kadınlar için haftanın belirli günlerinde el sanatları ve geri dönüşüm malzemelerinden tasarım atölye dersleri veriliyor. Makromeden anahtarlık ve keçelerden çanta ile cüzdan yapan kadınlar, yakında başlayacak olan biçki ve dikiş atölyesine de katılım sağlayacaklar.
Atgirmez Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde kadınlar, bugüne kadar pek çok etkinliğe katılma fırsatı buldu. Tarihi ve turistik yerlere yapılan gezilere katılan kadınlar, özel günlerde yapılan etkinliklerde yer aldı, tekne gezilerine katıldı, tiyatrolara ve pikniklere gittiler. Aile eğitim seminerlerinin de yapıldığı atölyede, Çevre Günü etkinlikleri kapsamında ise kadınlar tüm köyde temizlik yapmışlardı. Atgirmez Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde ise daha önce toplam 50 kadın, Tarsus Halk Eğitim Merkezi ile yapılan işbirliği kapsamında okuma yazma kursu almıştı.
“Bu köyde şu anda herhangi bir eğitim merkezi yok”
Kadın ve Çocuk Atölyesi birim sorumlusu ve öğretmeni Ela Canbolat, “Burada kadın ve çocuklara atölye çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu köyde, bu mevkide şu anda herhangi bir eğitim merkezi yok. Yani bir okul öncesi eğitim merkezi, ilkokul, ortaokul hiç bir eğitim yuvası olmadığı için, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı öncülüğünde burada bir eğitim kurumu açıldı. Okul öncesi çağdan, ortaokula kadar olan kız ve erkek çocuklarımıza burada çeşitli eğitimler verilmektedir” dedi.
Kadınlara ilk yılda verilen okuma yazma kursundan söz eden Canbolat, farklı geziler de düzenlediklerini anlattı. Canbolat, “Çocuklarımız burada eğitim almadan önceki halleri ile inanılmaz derecede bir ilerleme kaydetti. Kadınlar sosyal hayata daha fazla yöneldiler. Çünkü normalde evlerinden, eşlerinden izinsiz çıkamayan ve erkeklerle kadınların yan yana gelebileceği hiçbir ortama girmeyen kadınlarımız, bu atölyedeki eğitimler sayesinde ve dışarıda yapılan etkinlikler ile geziler sayesinde artık daha çok sosyal ortama girebiliyorlar. Bunun yanı sıra kendi ekonomilerine katkıda bulunabilecek çalışmalar gerçekleştirmekteler. Kadınlardaki katılım, tamamen gönüllülük esasına bağlı. Belli bir zorunluluk koymadık ki, her kadın müsait olduğu zaman bu etkinliklerden faydalanabilsin” diye konuştu.
“Çok eğlenceli geçiyor zamanımız”
Atölye’den faydalanan çocuklardan 12 yaşındaki Zeynep Zira, “Burada zamanım eğlenceli geçiyor. Resim yapıyoruz, arkadaşlarımızla buluşabiliyoruz, bardak oyunları oynuyoruz, bulmaca çözüyoruz ve eğleniyoruz. Burada en çok resim yapmayı seviyorum. Arkadaşlarımla da çok iyi anlaşıyorum” ifadelerini kullandı.
Azize Karaçalı de Atölye’yi çok sevdiğini anlatarak, “Burayı seviyorum. Çünkü oyuncaklar var, bizimle ilgileniyorlar, bir sürü okuma kitapları var. Çok seviyorum kitap okumayı. Çünkü kitaplar çok güzel, resimleri, hikayeleri, maceralar, komediler; hepsi çok güzeller. Ders çalışmayı ve arkadaşlarımı da çok seviyorum” dedi.
Miniklerden Hatice Işıl Engin de, “Burada arkadaşlarımla oyun oynuyoruz. Arkadaşlarımızla ve öğretmenlerimizle aramız iyi. Yazın burasının olması güzel bir avantaj. Zaten evde canım sıkılıyordu, buraya gelince en azından daha mutlu oluyorum. Burayı çok seviyorum, çok güzel bir atölye burası. Hem eğleniyoruz, hem de arkadaşlarımızla zaman geçiriyoruz” diye konuştu.
Anneler de atölyelerden büyük memnuniyet duyuyor
Atölyelere katılan kadınlardan Fatma Kaya, “Buraya çocuklarımı getiriyorum, çocuklarım eğleniyor, oyunlar oynuyorlar, aktiviteler yapıyorlar, eğlenceler düzenliyorlar. Biz de geliyoruz. Makrome öğreniyoruz, el işi falan yapıyoruz. Geziler düzenleniyor, onlara katılıyoruz. Boş vakitlerimizi geçirmeye çalışıyoruz çocuklarımızla. Bir şekilde öğrenip eve katkıda bulunmak istiyorum. Burada gerçekten çok mutluyuz” ifadelerini kullandı.
Kadınlardan Canan Denizedalan, “Burada daha önce kreşimiz yoktu. Çocuklarımız hep çamurla oynarlardı. Hiç öyle güzel alanlar yoktu. Teşekkür ederim Vahap Seçer Başkanımıza. Bu atölyeyi yaptı. Çocuklarımız her gün geliyor buraya. Çok güzel şeyler öğrendiler. Şimdi ben de evime katkı sağlamak için el işi öğreniyorum. Şu an makromede süs öğreniyoruz. Eğer öğrenirsek ve ürettiklerimizi satabilirsek, evime katkı sağlayacağım. Herkes işini gücünü bırakıp geldi ve çok hevesliler” dedi.
“Son 2 yıldır burada çok güzel etkinlikler düzenleniyor”
Atölye’den faydalanan kadınlardan ev hanımı Zehra Denizedalan ise “Normalde ev sıkıcı oluyor. Pek gidilecek bir alanımız olmadığı için buraya geliyoruz. Bizim için de çok iyi oluyor. Geçenlerde anahtarlık yaptım. Biz burada hiçbir yere gitmiyoruz, gidilecek bir alan da yok. O yüzden hem çocuklarımız için, hem de bizim için çok güzel oluyor. Daha önceden böyle etkinlikler yoktu. Bir de öğretmenlerimiz ilgililer” dedi. Daha önce mahallelerinde kadınlara yönelik böyle etkinlikler olmadığını dile getiren Denizedalan, “Vahap Başkanımızla birlikte bu etkinlik sayıları arttı. Ben 10 senedir burada hiç bir etkinlik görmedim. Son 2 yıldır ise çok güzel etkinliklerimiz oluyor” ifadelerini kullandı.
Bugün 15:11
Bugün 09:05
19 Aralık 2024 13:03
19 Aralık 2024 09:06