Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Şehir Tiyatrosu bünyesinde başlattığı ‘Tiyatro izlemeyen çocuk kalmasın’ projesinin yeni durağı Erdemli ilçesi oldu. Özellikle kırsal ve dezavantajlı bölgelerde daha önce tiyatro izlememiş çocukları tiyatro ile buluşturan Büyükşehir, her hafta yüzlerce çocuğa ulaşarak hem kültür ve sanatla iç içe olmalarını hem de keyifli zaman geçirmelerini sağlıyor.
Nasreddin Hoca ve karısı, Laz tiplemesi gibi geleneksel Türk tiyatrosundan pek çok karakterin olduğu ‘Dünyanın Eski Zamanlarında’ oyunu ile bu hafta Erdemli Kültür Merkezi’nde oynayan Şehir Tiyatrosu; Selviler, Tömük Yeşildere, Limonlu, Sarıyer, Cumhuriyet, İlemin, Kocahasanlı Merkez, Dağlı ve Esenpınar İlkokulu’ndan gelen toplam 866 çocuğun yüzünü güldürdü.
Dincir: “Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar çocuklarımızı tiyatro ile buluşturduk”
Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularından Mustafa Dincir, Erdemli ilçesindeki çocuklara gösterim yaptıklarını kaydederek, “2 gün boyunca yaklaşık 900 çocuğumuza ulaştık. Daha önceki haftalarda da Anamur, Silifke, Çamlıyayla, Bozyazı gibi ilçelerimizde ilk defa tiyatro izleyen çocuklarımızla birlikte olduk” dedi. Oyunun köylerde oldukça yankı bulduğunu ve çocukların oyunu çok sevdiğini aktaran Dincir, “Oyunumuz tam anlamıyla çocuklara hitap ediyor. Oyun bittiğinde oyundaki tiplemeleri canlandırmaları, buradan neşeyle çıkmaları ve ilk defa tiyatro izliyor olmaları bizi çok mutlu ediyor” sözlerine yer verdi.
“İlk defa tiyatro izleyen çocuklarla temasa geçtiğim için mutluyum”
Çocukların tiyatroyu çok büyüleyici bulduğunu dile getiren Dincir, çocukların tiyatro ile buluşmasının faydalarıyla ilgili de, “Çocuklar buraya geldiğinde bunun bir oyun olduğunun bilinciyle geliyor ama illüzyona açık bir şekilde geldiği için tiyatro ile buluşması mükemmel bir durum. Çünkü yukarıdan balonlar iniyor, renkler, ışıklar değişiyor. Oyuncu farklı sesler ve farklı tiplemeler canlandırıyor. Onu hem sosyal biri yapıyor hem de dışarı çıktığında arkadaşına oyunu taklit ederek iyi bir özlemci yapıyor” diye konuştu. Çocukların oyunu çok sevdiğini ve oyunda yer alan karakterlerin bu coğrafyadan insanlar olduğu için oyunun çok samimi bulunduğunu aktaran Dincir, “7’den 70’e seyirci bu koltuklara istekli bir şekilde oturduğunda o enerji ile oyun güzel başlayıp güzel bitiyor. Çocuklarımız da büyük bir hevesle tiyatro izlemeye geliyor” dedi. Birkaç aydan beri köylere turneye gittiğini kaydeden Dincir, ilk defa tiyatro izleyen çocuklarla temasa geçtiği için mutlu olduğunu belirtti.
Çocuklar, Büyükşehir’le bol kahkahalı bir gün geçirdi
Öğrencilerden Zehra Suna oyunu çok beğendiğini söyleyerek “Çok keyif aldım ve çok güldüm. Arkadaşlarımla birlikte oyunu izlediğim için mutlu oldum. Vahap amca seni çok seviyorum” derken İbrahim Tunç Koç da, daha önce hiç tiyatro izlemediğini belirterek, “En çok masalı ve Nasreddin Hoca karakterini sevdim. Eğlenceliydi. Yine gelmek isterim” dedi.
Öğrencilerden Nuri Ege Dönmez ise, “Balıkçı amca ve annesinin sahnelerini çok beğendim. Annesinin sesini çok komik buldum. Vahap amca seni çok seviyoruz. Oyun için teşekkür ederim” diye konuştu. Öğrencilerden Cafer Halil oyunu çok güzel bulduğunu dile getirerek, “İlk kez tiyatro izledim. Çok mutlu oldum” derken öğrencilerden Cevat Hüseyin, daha önce sinemaya gittiğini ancak ilk kez tiyatroya gittiğini belirterek, “Burada oyun canlı olduğu için daha çok keyif aldım. Okulun dışına çıktığım için de keyif aldım. Oyunu da merak ediyordum. Oyuna geleceğimizi öğrenince çok mutlu oldum. Tiyatroda en beğendiğim sahne arı sahnesiydi” dedi.
İlk kez tiyatro izleyen öğrencilerden Efe Talha Çolakoğlu, “Daha önce sinemaya gittim ama burada canlandıran farklıydı. En çok arı sahnesini sevdim. Hikâyesi çok güzeldi ve karakterleri boldu. Oynayan kişi karakterleri çok güzel canlandırıyordu. Hepimiz çok beğendik” ifadelerini kullandı. Nisanur Aksal da “Nasrettin Hoca karakterini çok beğendim. Oyun çok keyifliydi” dedi.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.
23 Kasım 2024 09:32