A- A+

Mersin Büyükşehir’den Toroslar, Mezitli ve Yenişehir’deki 105 Üreticiye Avokado ve Alıç Fidanı

19 Nisan 2022 10:33

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz günlerde dağıtımına başladığı alıç ve avokado fidanı dağıtımı Toroslar, Mezitli ve Yenişehir ilçeleri ile devam etti. Toroslar Çamlıdere Mahallesi’nde gerçekleştirilen dağıtımlarda; 3 ilçeden 105 üreticiye toplam 1828 adet alıç ve 800 adet avokado fidanı ulaştırıldı.

Büyükşehir üreticiyi alternatif ürünlere yönlendiriyor

Bölgesel ürünlerin yetişmesi amacıyla dağıtımını yaptığı fide ve fidanların yanı sıra alternatif ürünlerle de üreticilere yeni gelir kapıları aralayan Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, alıç ve avokadonun da Mersin’de yaygınlaşmasını sağlıyor. Toroslar, Mezitli ve Yenişehir’deki üreticilere alıç ve avokado fidanlarının dağıtımı için düzenlenen törene, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek, Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, siyasi parti temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Bu kapsamda, Toroslar ilçesinden 4’ü kadın toplam 53 üreticiye 1460 adet, Mezitli’den 2’si kadın toplam 12 üreticiye 368 adet alıç fidanı verildi. Mezitli’den 3’ü kadın olmak üzere toplam 24 üreticiye 480 adet, Yenişehir’den 2’si kadın olmak üzere toplam 13 üreticiye 260 adet, Toroslar’dan ise 3 üreticiye 60 adet olmak üzere toplam 800 avokado fidanı teslim edildi.

Törende konuşan Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hasan Özalp Önal, üretmek ve üretime teşvik için girdi maliyetlerinin düşük olması gerektiğini belirterek, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in çiftçilere her türlü desteği verdiğini vurguladı. Önal, “Bu anlamda kendisine teşekkürlerimizi iletiyoruz” dedi.

“Tarımla alakalı ne varsa siz değerli üreticilerimizin ve muhtarlarımızın yanındayız”

Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin üretici ve çiftçilere yönelik desteklerini anlatarak, “Tarımla alakalı ne varsa Büyükşehir Belediyesi olarak siz değerli üreticilerimizin ve muhtarlarımızın yanındayız. Fidan dağıtımlarımıza Anamur’da yine tıbbi aromatik ürün olan passiflora fidesiyle başladık. Daha sonra Silifke'de adaçayı ve alıç fidanları dağıttık. Yine iki gün önce Erdemli’de avokado ve alıç fidanlarımızı dağıttık” diye konuştu.

“Vahap Seçer Başkanımız; çiftçimize, üreticimize çok değerli destekler veriyor”

Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, “Büyükşehir Belediye Başkanımızın tarımsal kimliği bizler için çok önemli. Dolayısıyla göreve geldiği günden beri çiftçimize, üreticimize çok değerli yatırımlar yapıyor, çok değerli destekler veriyor, çok kıymetli projeler yapıyor. Özellikle bu hayvan dağıtımları, fidan dağıtımları, üretim tesisleri, kadın çiftçi kooperatifleri inanın saymakla bitmez” ifadelerini kullandı.

“Görüp görebileceğimiz en iyi desteklerden birisi”

Törende avokado fidanlarını teslim alan ve “Mersin’in kadın üreticilerindenim” diyen Basiret Kara, narenciye üretiminin yanı sıra farklı bir tür denemek istediklerini söyledi. Kara, “Avokadonun bakımının çok kolay olduğunu öğrendik ve getirisi çok güzel. Bölgemizde de yetişebiliyor artık tropikal meyveler. Avokadodan başlamak istedik” dedi. Büyükşehir’in tarımsal desteklerinin Mersin üreticisi için önemine de değinen Kara, “Biz şimdiye kadar hiç görmediğimiz desteği görüyoruz. Ben daha önce organik tarım gübreleme desteği de aldım. Şimdi fidan desteği görüyoruz. Bu bizim de maliyetimizi düşürüyor. Çok güzel bir durum bu. Görüp görebileceğimiz en iyi desteklerden birisi” diye konuştu.

“Çiftçisini, halkını düşünen bir başkan geldi. O bizi çok mutlu ediyor”

Üreticilerden Songül Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi’nden avokado fidanı desteği aldığını ifade ederek, “İklimimizin uygun olduğunu düşünüyorum. Bir de ekonomik getirisi daha yüksek. Artık biliyorsunuz ekonomi her şeyden daha ön plana çıktı. Daha önce başka meslekteydim. Artık meslek değiştirmeyi düşündüm. Yapabileceğim en güzel ata mesleği çiftçilik. Ona doğru yönelmeye başladım. Böylelikle adım atmış olduk. Vahap Bey’e bu konuda çok teşekkür ederiz. Çiftçisini, halkını, üretimi desteklemeye çalışıyor ve ülkemizin de şu dönemde zaten en çok buna ihtiyacı var. Allah razı olsun. Çiftçisini, halkını düşünen bir başkan geldi. O bizi çok mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.

Çelebili Mahallesi’nden katılan ve alıç fidanı alan üretici Mustafa Nasıf da “Belediyemizin yaptığı bu çalışmadan dolayı gayet memnunuz. Böyle projelerin devamını istiyoruz” dedi.

Haberin Fotoğrafları