Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, iklim ve çevre farkındalıklarını çocuklara aşılamak amacı ile hayata geçirdiği ve Cumhuriyet’in 100. yılında gençlere ve çocuklara armağan ettiği, ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’, küçükten büyüğe her kesimden ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Merkezi ziyaret eden gruplardan biri de bu kez, “TÜBİTAK-4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı” kapsamında 4 merkez ilçede görev yapan 25 Okul Öncesi Öğretmeni oldu.
Öğretmenler merkezin içerisinde yer alan sıfır atık, yenilenebilir enerji, sürdürülebilir çevre, atık yönetimi, kaynakların korunması, elektrik ve su tasarrufu ile ilgili düzeneklerin her birini tek tek inceledi. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Sıfır Atık Şefi Dr. Zeki Altun, öğretmenlere Büyükşehir Belediyesi’nin atık yönetimi ve bu atıklardan enerji üretimi ile ilgili yapmış olduğu çalışmaları aktardı. Altun, öğretmenlere ‘Sıfır Atık ve Sürdürülebilir Çevre’ konulu bir seminer de verdi.
Seminerin ardından Türkiye’de ilk ve tek olma özelliği taşıyan ve en büyük perde çapına sahip planetaryumda ‘Dinamik Dünya’ adlı kısa film izletildi. Bilim merkezine gelen öğrencilerin; deney ve gözlemlerle bilginin sınırlarını yeniden keşfedebileceklerini dile getiren öğretmenler, ders içeriklerinde kullanabilecek yeni ve farklı bakış açıları kazandıklarını söyleyerek merkeze hayran kaldılar.
Altun: “Merkezimizde 10 ayda 92 bin ziyaretçi ağırladık”
Ziyaret hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’nda Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü Şefi Dr. Zeki Altun, “Öğretmenlerimize doğa temelli sürdürülebilir çevre, atık yönetimi ve sıfır atık konularında mevcut düzeneklerimizi gezdirdik. Planetaryumda, konuyla alakalı film izlettik. Ardından kendilerine bir seminer verdik. Bu seminer kapsamında; atıkların geri dönüştürülebilir şekilde toplanması, kaynağında ayrılması ve aynı zamanda doğal kaynakların en az seviyede tüketilmesi yoluyla bu atıkların değerlendirilmesini aktarmaya çalıştık. Söz konusu atıkların doğru yönetilmemesi durumunda, deniz ortamına dahi etki edebileceğini dile getirmeye çalıştık” ifadelerini kullandı.
MERCAN 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin yaklaşık 10 aydır faaliyet gösterdiğini vurgulayan Altun, “Şimdiye kadar merkezimizde 92 bin öğrenci ve öğretmeni ağırlamış bulunmaktayız. Kentimiz için, ülkemiz için ve hatta doğamız için, söz konusu eğitimlerin gelecek açısından sürdürülebilir çevre açısından önem arz ettiğini bilmekteyiz” dedi.
Gökalp: “Öğretmenlerimiz buradan edindikleri kazanımlarla, yeni etkinlikler uygulayacaklar”
Okul Öncesi Öğretmeni ve TÜBİTAK-4004 projesinin yürütücüsü Zeynep Gökalp, proje adının ‘Erken Çocukluk Döneminde Ekolojik Okuryazarlık İçin Doğa Temelli Eğitim Uygulamaları’ olduğunu belirterek, “Projemizin amacı; özellikle Mersin bölgesindeki okul öncesi öğretmenlerinin, ekolojik okuryazarlık ve vatandaşlık, su okuryazarlığı, ekolojik tarım ve sürdürülebilir çevre konularında yetkinliklerini artırmak ve konuyla ilgili yaklaşım ve uygulamalara alternatif bir bakışı geliştirmeye katkı sağlamaktı. Çok dinamik bir ekiple yola çıktık ve projeyi hazırladık” ifadelerini kullandı.
Projenin hedef kitlesinde 25 okul öncesi öğretmeni olduğunu aktaran Gökalp, öğretmenlerin 4 merkez ilçeden seçildiğini dile getirdi. Proje kapsamında MERCAN’ı da ziyaret ettiklerini vurgulayan Gökalp, “Etkinliklerimiz çok eğlenceli, güzel ve verimli geçti. Zaten öğretmenlerimiz, MERCAN’ın içerisinde yer alan konularla alakalı sınıf etkinliklerini müfredata uygun olarak gerçekleştiriyorlar, ama burada edindikleri yeni kazanımlarla beraber daha farklı etkinlikler uygulayacaklarına eminim” dedi.
Öğretmenler, proje sayesinde yeni bilgiler edindiler
Proje sayesinde yeni bilgiler edindiğini söyleyen Okul Öncesi Öğretmeni Ebru Ertingü, gezi ile birlikte bu bilgilerin pekiştiğini aktararak, “Çocuklarımıza neler öğretebileceğimizi öğrendik. Bilinçli tüketici, yeşil vatandaşlık kavramını öğrendik. Ben daha önce Konya’daki bilim merkezine gitmiştim, ama burasının en az orası kadar güzel olduğunu gördüm. Hatta buradakiler, uygulanabilirlik açısından çok daha iyi. Ayrıca planetaryum çok genişti ve ses sistemi de çok iyiydi. Ulaşılabilirlik açısından da yeri çok iyi” diyerek, MERCAN’ın çocukların gelişimine katkı sunan ve farkındalıklarını artıran bir merkez olduğunu dile getirdi.
MERCAN’ın gerçekten faydalı bir bilim merkezi olduğunu söyleyen bir başka öğretmen Yeşil Gülburnu ise, “Çevre ve iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratacak bir merkez. Çocuklar için planetaryumda video izleyerek, etkileşimde olacakları ortamlar var” dedi.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.
Dün 10:33