Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı; Mersin Kent Konseyi ve Mersin Kızkalesi Rotaract Kulübü iş birliği ile anlamlı bir farkındalık çalışması gerçekleştirerek, kadınları, konusu meme kanseri olan Metamazon Belgeseli ile buluşturdu.
Toros Üniversitesi 45 Evler Kampüsü Konferans Salonu’nda gerçekleşen gösterime, kentin farklı noktalarından kadınların ulaşımı sağlandı. Kansere dikkat çekmek amacıyla gerçekleşen etkinlik öncesinde pembe kurdele de dağıtıldı. Belgeseli izleyenler arasında, meme kanserini yenmiş kadınlar da yer aldı. Belgeselin yönetmeni ve senaristi Can Adiloğlu farkındalık çalışmasına destek vererek, belgeselin ücretsiz bir şekilde gösterimini sağladı.
Belgeselde konumuz meme kanseri
Metamazon Belgeseli, metastatik meme kanseri teşhisi konan Canan Perdahlı üzerinden meme kanserine dikkat çekiyor. Kendisi de metastatik meme kanseri olan Canan Perdahlı'nın, teşhis konduktan sonra, o zamana kadar yapamadığı her şey için pişmanlık duyması ve geriye kalan zamanını, istediği her şeyi yaparak geçirmeye karar vermesi üzerine yoğunlaşıyor. Canan Perdahlı, kanser olmasına rağmen umudunu yitirmiyor ve yaşama sevinci ile hastalığa, eğlenceli ve pozitif yaklaşımıyla dikkat çekiyor. Canan Perdahlı, Türkiye’nin ilk Metastatik Meme Kanseri Derneği’ni de kurarak, kendisi gibi binlerce kadına umut oluyor.
Erdur: “Bu belgesel gösterimi bizim için çok kıymetliydi”
Mersin Kızkalesi Rotaract Kulübü Başkanı Dicle Erdur, dernek olarak yürüttükleri ‘Geç Kalmadan Fark Et’ projesi kapsamında, Metamazon Belgeseli’nin gösterimi için çalıştıklarını belirterek, “Bu belgesel gösterimi bizim için çok kıymetliydi. Bu belgeselin gösterimi için çok çaba gösterdik. Belediyenin de bu yönde bir çalışması vardı. Bu anlamda Kent Konseyi Başkanımız sevgili Ayferi Tuğcu da bize destek oldu ve belgeselin gösterimini yaptık” dedi.
Çalışmanın önemine vurgu yapan Erdur, “Bu bir farkındalık çalışması. Çünkü toplumumuzda farkındalıklara ve aslında bazı şeylerin erken tanısına dikkat çekmek çok önemli. O anlamda bizim için de çok kıymetli bir etkinlik oluyor. Kent Konseyi’ne de, Büyükşehir Belediyesi’ne de desteklerinden ve iş birliğinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Çünkü bizimle hep bir aradaydılar, bizim hep yanımızda oldular. Bu anlamda destekleri bizim için çok kıymetli” diye konuştu.
“Güçlü olmak gerekiyor. Meme kanserini atlattım”
Meme kanserini yenen ve Metamazon Belgeseli’ni izlemeye gelen Zeynep Çavgun Keskin, “Ben 2017 Ağustos ayında meme kanserine yakalandım. Ameliyat oldum. Sağ göğsüm ve koltuk altım alındı, ama 6. yılımdayım. Mücadelemi bitirdim. Halen kontrollerime devam ediyorum. Güçlü olmak ve inanmak gerekiyor. Meme kanserini atlattım ve şu anda da Büyükşehir Belediyesi’nin üretici kadın stantlarındayım. Hem üretiyorum, hem de sosyalleşiyorum. Bu belgeseli bize sundukları için de çok teşekkür ediyorum” dedi.
“Bu tarz etkinliklerin olması gerekiyor”
Meme kanserini yenen bir başka isim de Dilek Danacı. Belgeseli izlemeye gelen Danacı, “Meme kanserine 4 yıl önce yakalandım. Başıma gelene kadar bu kadar yaygın olduğunu bilmiyordum. Ama çok şükür tedavilerle, ameliyatlarla geçiyor, atlatılıyor. Biraz sabır göstermemiz gerekiyor” dedi. Farkındalık çalışmasını da değerlendiren Danacı, “Olumlu buluyorum. Halkı bilgilendirmek gerekiyor. İnsanlar kanser kelimesini duyduğunda çok panik yapıyor, ki ben de öyleydim. Ama eğitim şart. Gerçekten bu tarz etkinliklerin olması gerekiyor. Büyükşehir Belediyemiz de gerçekten çok çalışıyor. Sadece bu konuda da değil. Aslında birçok kurslar var, çok güzel çalışmalar oluyor” ifadelerini kullandı.
Tarsus Kadınlar Derneği’nden Perihan Taze ise, “Büyükşehir tarafından davetli olarak geldik. Sağ olsunlar ulaşımımızı da sağladılar. Güzel bir etkinlik, kadınlar bilgilendiriliyor” diye konuştu.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.
19 Ocak 2025 14:40
19 Ocak 2025 12:48
19 Ocak 2025 09:00
19 Ocak 2025 09:00