A- A+

Köseçobanlı’da Lavanta Üreticileri Distilasyon Makinesine Kavuştu

04 Eylül 2023 09:25

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Gülnar’da lavanta üretimi yapan üreticilerin, lavanta yağı çıkarabilmesi için distilasyon makinesi desteğinde bulundu. Köseçobanlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne hibe edilen distilasyon makinesinden, hasat yapan üreticiler yararlanmaya başladı.

Köseçobanlı ve etrafında bulunan mahallelerde Büyükşehir Belediyesi’nin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı aracılığı ile dağıttığı lavanta fidanlarını ekerek üretim yapan çiftçiler, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’den, lavanta damıtımı için distilasyon makinesi talebinde bulunmuştu. Üreticilerin talebi yanıtsız kalmadı ve distilasyon makinesi Köseçobanlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne hibe edilerek, tüm mahallelinin kullanımına sunuldu. Üreticiler, Büyükşehir Belediyesi’nin hibe ettiği distilasyon makinesi sayesinde kısa sürede ürünlerin yağını çıkararak, çok daha kısa sürede satışa sunabiliyor.

Aynı gün biçip, aynı gün yağını çıkarıyorlar

Distilasyon makinesi verilmeden önce lavantaların satışını farklı ilçelere giderek ve yaş demet halinde yapan üreticiler, daha az kazanç elde ediyordu. Ürünlerini biçmek için bir gün, götürmek için bir gün, satış için de 2 gün ayırarak 4 gün kaybeden üreticiler, distilasyon makinesi ile rahat bir nefes aldı. Ürünlerini biçen üreticiler, aynı gün distilasyon makinesinde yağını çıkararak, 1 günde işlemlerini tamamlayabiliyor. Üreticiler böylelikle zamandan tasarruf ediyorlar.

Daha önce lavantanın yaş halini demet yaparak, satış için özellikle Silifke ilçesini tercih eden üreticiler, lavanta yağını her yerde satabilecekleri için yakıttan da tasarruf etmiş oluyorlar. Verilen distilasyon makinesinde bir defada 200 kilogramlık ürün işlenebiliyor. Gün içerisinde ise çalışma süresine göre, 1000-1400 kilogram arasında ürün işlenebiliyor.

Topkara: “Amacımız çiftçilerimizin alternatif bir üründen gelir elde etmelerini sağlamak””

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Hüseyin Topkara, Köseçobanlı Mahallesi’ne yapılan lavanta fidanı destekleri ve distilasyon ünitesi hibesi hakkında bilgi vererek, “Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı olarak, Köseçobanlı Mahallesi’ne 2020-2021 ve 2022 yıllarında toplamda 43 bin 333 adet lavanta bitkisi desteği sağlandı. 2023 yılında da bu yetişen lavanta bitkilerinin işlenmesi amacıyla, bu distilasyon ünitesi kuruldu” dedi.

Distilasyon ünitesinin teknik özelliklerini de anlatan Topkara, “Köseçobanlı Mahallemizde 45 üretici, yaklaşık 400 dekarlık bir alanda lavanta bitkisi yetiştiriyor. Distilasyon ünitesi sayesinde, 25 tonluk lavanta bitkisinden; bu lavantanın yetişmiş olduğu toprak, iklim ya da çeşidine göre 750 ile 1250 litre arasında yağ elde edilecek. Bu projemiz ile amacımız, kırsal bölgedeki yetiştiricilerimizin boş ve kurak arazilerini değerlendirerek, alternatif bir üründen gelir elde etmelerini sağlamak” diye konuştu.

Bal: “Nakliyeden ve zamandan kazanç sağladık”

Köseçobanlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Bal, kurulan distilasyon ünitesinin kendilerine sağladığı kolaylıklardan bahsederek, “Şu an üretime başladık ve 10. kazanımızı yaptık. Daha önceden yaş satıyorduk, ya da buradan Silifke’ye kadar götürüyorduk. Konya’ya, Antalya’ya götüren arkadaşlar da vardı. Distilasyon ünitesi sayesinde, nakliyeden ve zamandan büyük kazanç sağladık. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkür ederiz” diye belirtti.

Muhtar Bal: “Çiftçi ürünü tarlasında biçiyor, aynı gün buraya gelip yağını çıkarabiliyor”

Köseçobanlı Mahallesi Muhtarı Seydi Bal, kendi mahallesinin ve çevre mahallelerin, Büyükşehir tarafından yapılan lavanta fidanı desteğinden güzel bir şekilde faydalandıklarını belirterek, “Boş ve kurak arazilerimize bu ürünü diktik. Büyükşehir Belediye Başkanımıza, geçmiş dönem kooperatif başkanımızla birlikte gittik. Bu makineye ihtiyacımız olduğunu söyledik. Talep ettik ve talebimiz gerçekleşti. Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ederiz. Bu ürün, bu bölgenin insanlarına gerçekten büyük katkı sağladı” ifadelerine yer verdi.

Distilasyon makinesi gelmeden önce insanların yaş lavanta satışı yaptığını kaydeden Bal, yaşanan zorlukları anlatarak, “Lavanta bitkisinin yağını çıkarmak çok zor. Bugün işçilik çok zorlaştı, işçi bulamıyoruz. İnsanlar lavantayı kesiyorlardı, topluyorlardı ve bir araba tutup çuvallarla Silifke’ye götürüyorlardı. Aşağı yukarı üç günümüzü alıyordu, ama şu anda çiftçi tarlasında biçiyor, aynı gün buraya gelip yağını çıkarabiliyor” dedi.

“Avantajı çok büyük. Zahmet yok, sıkıntı yok”

2020 yılından beri lavanta üretimi yapan Hasan Mavi, distilasyon makinesi gelmeden önce bir üretici olarak yaşadığı zorlukları anlatarak, “Daha önceki yıllarda biz lavantaları Silifke Çaltıbozkır’a götürüyorduk ve çok zahmetli oluyordu. Bir gün önceden biçiyorduk, bir gün götürüyorduk, bir gün orada kalıyorduk. 4 günümüzü alıyordu. Şu anda aynı günde hem biçip, hem yağımızı çıkartabiliyoruz. O avantajı çok büyük. Zahmet yok, sıkıntı yok. Gayet iyi. Bize nakliye kolaylığı, zaman kolaylığı sağladı” dedi.

 

Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.

 

Haberin Videosu

Haberin Fotoğrafları