A- A+

Kaynakçı ‘Sevgi Usta’, Hikayesiyle Kadınlara Cesaret Veriyor

03 Temmuz 2024 09:17

Mersin’de çocuklarına bakabilmek ve bir meslek sahibi olabilmek için girdiği arayışta yolu Mersin Büyükşehir Belediyesi MERCEK Mesleki Eğitim Merkezi ile kesişen Sevgi Öz; önce öğrencisi, şimdi ise ustası olduğu kaynakçılık işindeki azmi ve yeteneğiyle tüm kadınlara cesaret veriyor.

Büyükşehir’in ‘Mesleklerin cinsiyeti olmaz’ anlayışıyla hayata geçirdiği meslek edindirme kurslarından biri olan Kaynak Kursu’na katılan Öz, aldığı eğitimlerin ardından başladığı kaynakçılık mesleğinde, artık ‘Sevgi Usta’ olarak tanınıyor. Kimi zaman kaynak atölyesinde, kimi zamanda sahada montaj, söküm, kaynak gibi işleri büyük bir özenle yapan ‘Sevgi Usta’, tüm gün kaynağın başında akıttığı alın terinin karşılığını, eve götürdüğü ekmekle almanın mutluluğunu yaşıyor.

Mesleğinden aldığı cesaretle, artık hiçbir şey için geç olmadığını düşünen Sevgi Öz; sadece ekonomik kazanç elde etmekle de kalmıyor, aklına koyduğu ne varsa bir bir yapmaya başlayarak hayatını dolu dolu yaşıyor.

Öz: “Kaynak Ustalığı’nın iş güvenceli olması beni sevindirmişti”

Kaynakçılık mesleğine başlama serüvenini anlatan 35 yaşındaki 5 çocuk annesi Sevgi Öz; daha önceleri temizlik, büro gibi işlerde çalıştığını, ancak artık bir meslek sahibi olmak isteyerek arayışa başladığını aktardı. Büyükşehir’in ‘Mersinli Kadın Ustalar’ projesinden haberdar olduğunu ve Kaynak Kursu’na katılmaya karar verdiğini söyleyen Öz, “Kayıt oldum ve 2 ay sonra beni çağırdılar. İş güvenceli olması da beni sevindirmişti. Kursa başvuran çok kişi olmuş, ama sadece ben gittim. Haftada 3 gün süren kursumu hiç aksatmadım ve her gün yol kat ettiğimin farkındaydım. Hocalarımızın da emeklerini hiçbir zaman ödeyemem. Güzel bir süreçti” dedi.

Kurs sonrası girdiği sınavları da başarıyla geçen ve iş arama sürecinin başladığını belirten Öz, bu süreçte de Büyükşehir’in kendisini bir an olsun yalnız bırakmadığını ve birçok iş görüşmesi ayarladığını söyledi. Kurs sürecinde oldukça yetenekli bir öğrenci olması ve kursu başarıyla tamamlamasından dolayı firmaların da aradığı kalifiye eleman haline gelen Öz, Büyükşehir’e de başvurduğunu ve görüşmelerin sonunda Şubat ayında işe başladığını anlattı. 

‘Başka iş kalmadı, bunu mu yapacaksın?’ dediler. Ben de ‘Yapacağım’ dedim”

Kaynak ustası olmak istediğinde aldığı yorum ve tepkilerin hiçbir zaman kendisini yolundan edemediğini vurgulayan Öz, ‘Başka iş kalmadı, bunu mu yapacaksın?’ dediler. Ben de ‘Yapacağım’ dedim. Doğru gördüğüm şeyin, direkt arkasından gittim. İyi ki de yapmışım. Gerçekten kendimle gurur duyuyorum. Hem başlamak, hem ilerlemek, hem de başkalarına öneriler vermek ne kadar güzel bir şey” ifadelerine yer verdi. Öğrendikleriyle asla yetinmediğini ve her gün bilgi ve deneyimine yenilerini eklediğini de sözlerine ekleyen Öz, “Demirlerin deliklerini açıyorum, kesmeyi, zaviyeli kesmeyi, amper ayarlarını, tel takımını burada da öğrenmeye devam ediyorum. Sahaya da çıkıyorum, parka gidiyorum. Orada çöp kovası montajı, çöp kovası sökümü ve salıncak yapımını gerçekleştiriyorum. Her gören tebrik ediyor ve bu gerçekten çok güzel bir şey” dedi.

“Bir belediye başkanının kadınlara bu tür fırsatları yaratması büyük bir şans”

Cesaretinin tüm kadınlara örnek olmasını istediğini söyleyen Öz, “Ben bir mesleğim olsun istedim. Bu kursun iş garantili olması da beni çok çekti aslında. Vasfım olsun, düzgün bir yerde bir maaşla çalışayım ve sigortam olsun istedim. O yüzden bu mesleği seçtim. Çocuklarım da gurur duyuyor, ‘Annem kendini geliştirmiş, bu yaşta bile ümidini yitirmemiş bir insan’ diyorlar” dedi. Hiçbir iş için geç olmadığına dikkat çeken Öz, “Eskiden olsaydı, yaşım geçmiş derdim. 2 ay önce ehliyete yazıldım. Yazılı sınavı geçtim ve direksiyon sınavım var. Ehliyetimi de alacağım” diye konuştu.

Bir belediyenin ve belediye başkanının, özellikle kadınlara bu tür fırsatları yaratmasının kendileri için büyük bir şans olduğunun altını çizen Öz, “Vahap Başkan gibi birisinin başımızda olması en büyük şansımız. Önceliği kadınlar. Her yerde kadın görmüyor muyuz zaten? Bütün kavşaklarda, refüjlerde, iyi ki varlar” ifadelerine yer verdi.

“Hangi meslek olursa olsun, erkeği kadını yok”

Kaynak yaparken çok mutlu olduğunu ve hiçbir zorluğun kendisini yıldırmadığını sözlerine ekleyen Öz, “Hiç kimse korkmasın. Böyle bir yerde yaşamak, böyle imkânlara sahip olmak, Mersin’de olmak, Vahap Başkan gibi bir başkanla yaşamak yetiyor. Ben mutluyum ve bazen şaka gibi geliyor. Daha düne kadar vasıfsız bir elemandım, şimdi ustayım. Herkes bana usta diye sesleniyor. Kimse adımı söylemiyor. İş arkadaşlarım, müdürlerim, amirlerim olsun, herkesten memnunum. Hepsi bana cesaret veriyor. Gelecek olan kadınlar da kesinlikle korkmasınlar. Hangi meslek olursa olsun, erkeği kadını yok. Herkes her işi yapabilir” dedi.

Maya: “Kadın emeğinin her yerde geçerli olduğunu düşünüyoruz”

MERCEK Mesleki Eğitim Merkezi Koordinatörü Gül Kadem Maya, Mersinli Kadın Ustalar Projesi’nin ilk mezunu olan Sevgi Öz’ün Büyükşehir’de işe başlamasının önemli olduğunu belirterek, “İlk kadın ustamızın belediyede işe başlaması ve güzel övgüler alması bizi çok gururlandırıyor. Sahada çalışıyor olması da önemli ve dışarıdan çok güzel dönüşler alıyoruz” dedi. Öz’le çalışmak isteyen birçok firma olduğunu da kaydeden Maya, kursiyerlerinin çalışma ortamlarını kontrol ettiklerini de söyleyerek, “Sadece eğitim verip göndermek istemiyoruz. Hem Mersin’de istihdama dokunalım, hem de iş piyasasının ihtiyacını karşılayalım istiyoruz. Büyükşehir olarak kadınların her alanda eğitim almasının yanındayız. Kadın emeğinin her yerde geçerli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Ateş: “Atölyelerimizde bir kadın personelimizin olmasından büyük gurur duyduk”

Park ve Bahçeler Dairesi’nde Peyzaj Mimarı olarak görev yapan Şeniz İşcan Ateş, Sevgi Öz’ün işinde oldukça iyi olduğunu söyleyerek, “Atölyelerimizde bir kadın personelimizin olmasından büyük gurur duyduk. Sevgi hanımın da kadınlara örnek olmasını ve kadınların önünde hiçbir engel olmadığını, birebir uygulamayla gösterdiğini sevinçle izlemekteyiz” ifadelerini kullandı. Öz’ün, erkek işi olarak adlandırılan tüm kaynak işlerini yaptığını ve algıları yıktığını sözlerine ekleyen Ateş, “Park ve bahçelerde kullandığımız bank, kamelya, çöp kutusu ve benzeri kent mobilyalarının montajından, kaynak işlerine kadar her türlü işi gerek atölyede gerekse de sahada uygulamalı olarak yapıyor. Erkek personelimizle aynı performansı sergiliyor. Aynı zamanda, erkek ve kadın personelimizin bir arada bu tür zorlu işlerde bile ne kadar uyumla çalıştığının bir örneğini gösteriyor” dedi.

 

Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.

 

Haberin Videosu

Haberin Fotoğrafları