A- A+

Gülümse Alzheımer Yaşam Merkezi’nde Hastalığa Meydan Okuyorlar

24 Temmuz 2024 09:56

Başlangıç evre Alzheimer hastaları için açtığı ‘Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi’ ile birçok Alzheimer hastasının hayatına dokunan Mersin Büyükşehir Belediyesi, hastalardan da hasta yakınlarından da tam not alıyor. Merkezde gerçekleştirilen zihinsel ve fiziksel aktiviteler sayesinde hastalığa meydan okuyan katılımcılar, hayata daha sıkı tutunuyor.

Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde 4 ay önce açılan merkezden 16 hasta faydalanıyor. Hafta içi her gün sabah evlerinden alınan ve merkeze getirilen katılımcılar, gün boyu farklı etkinliklerle buluşturuluyor. Zihinsel ve fiziksel aktivitelerin yaptırıldığı Merkez’de, haftanın farklı günlerinde geziler ve Yeşilçam günleri de düzenleniyor. Merkez’e gelen hastalar gün içinde yapılan mandala, taş ve ahşap boyama, zeka oyunları ve egzersizlerle kaliteli vakit geçiriyor. Etkinlikler hastaların bilişsel fonksiyonlarının hızlanmasını ve hastalık seyrinin yavaşlamasını da sağlıyor. Merkezde müzik eşliğinde etkinlikler yapan hastalar, eğlenceli vakit geçiriyor. Rutin sağlık kontrolleri hemşireler tarafından yapılan hastaların, gün içinde ilaç takipleri de yapılıyor.

Hastaların yanı sıra hasta yakınları da Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi’nden son derece memnun. Annesini ya da babasını gönül rahatlığıyla Merkez’e emanet edenler, gün içinde rutin işlerini halledip, kendilerine vakit ayırabiliyorlar. Eski Tevfik Sırrı Gür Stadı’nın karşısında bulunan merkeze başvurmak isteyenler; başlangıç evresi Alzheimer hastası olunduğuna dair uzman hekim raporu, bulaşıcı hastalığı olmadığına dair rapor, kimlik fotokopisi ve 3 adet vesikalık fotoğraf ile başvuru yapabiliyor. Ön bilgi almak isteyenler 0 324 325 69 59 iletişim numarasından veya Alo 185’ten bilgi alabiliyor.

Tanrıverdi: “Hastalıklarının seyrinin yavaşladığını görüyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nda Gerontolog olarak görev yapan Cihan Tanrıverdi, Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi’nin 4 aydır faaliyette olduğunu söyledi. Merkezin, başlangıç evresi Alzheimer hastalarını misafir ettiğini belirten Tanrıverdi, misafir ettikleri hastaların sosyalleşmesi ve hastalığın seyrinin yavaşlaması adına önemli bir hizmet verdiklerini kaydederek, “Merkezimizde zihinsel ve fiziksel etkinlikler yapılıyor. Mandala, ahşap ve taş boyama ile zeka oyunları ve ritim etkinlikleri var. Cuma günleri fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı arkadaşlarımız tarafından, basit egzersizler yaptırılıyor. Haftanın bir günü dış mekan etkinliklerimiz olurken, bir gün de Yeşilçam günleri yapıyoruz. Hastalar birbiriyle arkadaş oldular. Hastalıklarının seyrindeki yavaşlamayı da görebiliyoruz” dedi.

“Onların gözlerinin içindeki mutluluk bizi de mutlu ediyor”

Sabah ve gün bitiminde hastaların evinden alınıp evine bırakıldığını söyleyen Tanrıverdi, “Günlük rutin sağlık kontrolleri, hemşire arkadaşlarımız tarafından yapılıyor. Yine gün içerisinde kullandıkları ilaçların takibini yapıyoruz. Bizim en mutlu olduğumuz konu; hastalar buraya başladıktan sonra, doktor kontrollerine rutin olarak gitmeye başladılar. Doktor kontrolü sonrası bize dönüşler çok güzel oluyor. Hasta yakınları aradıklarında; ‘Annemin- babamın hastalığının seyrinde çok ciddi bir yavaşlama var’ diyorlar. Onların yaşadıkları bu mutluluk, hastaların sabah buraya geldiklerindeki gülümsemeleri, gün içindeki eğlenmeleri bizleri de hem mutlu, hem daha fazla motive ediyor” ifadelerine yer verdi.

Örs: “Annem burada sevildiğini ve önemsendiğini hissediyor”

Büyükşehir Alzheimer Merkezi’nden hizmet alan Saime Soylu’nun kızı Hatice Örs, merkezden çok memnun olduklarını belirterek, “Bizim için bir nefes oluyor. Annem çok mutlu. Çünkü önceden evde tek başınaydı. Şimdi orada kendi yaşıtlarıyla sosyalleşiyor, hocalarla sohbet ediyor. Bütün aktivitelerde kendilerini daha rahat hissediyorlar” dedi.

Annesinde önemli gelişmeler olduğunu da sözlerine ekleyen Örs, “Annemin hiç iletişimi yoktu, çok durgundu ve çok mutsuzdu. Şimdi sosyalleşmeye başladı. Bir çocuk gibi, oraya gitmek için hevesleniyor. Bizim için de, kendisi için de çok güzel oldu. Bu hizmetten çok memnunuz. İyi ki böyle bir hizmet var” diye konuştu.

Merkezde annesinin sağlığının da takip edildiğini aktaran Örs, “Oradaki herkesten çok memnun. O kadar güler yüzlü ve ilgililer ki, annem de sevildiğini ve önemsendiğini hissediyor. İçim o kadar rahat ki” ifadelerini kullandı.

Soylu: “10 yıllık durgunluktan sonra, hayata yeniden başladım”

10 yıl boyunca yatarak hayatını sürdürdüğünü belirten Saime Soylu, o süreçte kimseyle iletişim kurmak istemediğini ifade etti. 10 yıllık durgunluğun ardından yeniden hayata başladığını ve Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi’nin de bu noktada kendisine iyi geldiğini sözlerine ekleyen Soylu, “Burası çok güzel, resim yapıyoruz, eğleniyoruz. Bizi gezmelere götürüyorlar, çok mutlu oluyoruz” derken, çalışanların yaklaşımının da kendilerini özel hissettirdiğini söyledi. Soylu, “Hepsini çok seviyoruz. Onlar bizi, biz de onları seviyoruz. Artı var, eksi yok. Başkanımızı da çok seviyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz” dedi.

Cilasın: “Buraya çok mutlu geliyorum ve memnunum”

Bir zamanlar Tarsus’ta esnaflık yapan Vahit Cilasın da, Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi’nden faydalanan vatandaşlardan. Merkezde güzel vakit geçirdiğini söyleyen Cilasın, “Çok memnunuz. Resim, boya, oyun oynama gibi aktiviteler yapıyoruz. Nisan ayından beri buradayım. Buraya çok mutlu geliyorum” dedi.

Çağlayan: “Daha önce hiç yapmadığım etkinlikleri burada yapıyorum”

Eczacılık mesleğinden emekli olan Ayşe Çağlayan’ın en büyük teşekkürü, merkezi hizmete açan Başkan Vahap Seçer’e oldu. Çağlayan, “Burası çok iyi, ben çok seviyorum. Daha önce hiç yapmadığım bir şey olan resim yapıyorum. Dostluklarımız oldu. Severek geliyorum. Böyle bir yer açtığı ve bizleri bir araya getirdiği için, Vahap Başkan’a da teşekkür ediyoruz. Çok güzel bir yer açmış” diye konuştu.

Ergene: “Buraya içimizden gelerek geliyoruz”

Çocuk Doktoru olan Turhan Ergene de, Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi’nden faydalananlardan. “Ben seviyorum, memnunum. Arkadaşlarla geziyoruz, konuşuyoruz, sohbet ediyoruz. Son derece mutluyuz. Burayı istiyoruz, içimizden gelerek geliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sarıgül: “Burası gerçekten yaşamaya değer bir yer”

Hava kuvvetlerinden emekli olan Mustafa Taner Sarıgül de merkezi sevdiğini belirterek, “Vaktimiz güzel geçiyor. Arkadaşların hepsi samimi, iyi niyetliler. Hepsi birbirinden güzel insanlar. Mutluyum. Burası gerçekten yaşamaya değer bir yer” ifadelerini kullandı.

 

Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.

 

Haberin Videosu

Haberin Fotoğrafları