Toroslar’ın eteklerindeki Darısekisi Mahallesi ekoturizme kazandırıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin yürüttüğü “Darısekisi Örnek Köy Projesi” kapsamında kurulan Yörük Köyü’nde gerçekleştirilen “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri”nde Yörük kültürü ve lezzetleriyle dolu 2 gün geçirildi.
Büyükşehir’in projesi Toroslar’a örnek oldu
Mersin’in merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta yer alan ve Çamlıdere ile Dalakderesi’nden geçerek Gözne ve Ayvagediği Mahalleleri’ne uzanan yayla yolu üzerinde bulunan Darısekisi Mahallesi, örnek köye dönüştü. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin yürüttüğü projeye kentteki birçok kurum katkı sundu. Toros Üniversitesi ise bu sene 3’üncüsünü gerçekleştirdiği Geleneksel Gastronomi Şenliği’ni Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin öncülüğünde Yörük temasıyla Örnek Köy Darısekisi’nde gerçekleştirdi.
Başkan Seçer: “Milyonlarca lira yatırımın çok daha ötesinde değer atfettiğim bir çalışma”
Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri’nin açılışına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ve Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz de katıldı. Başkan Seçer, “Darısekisi Örnek Köy, milyonlarca lira yatırımın çok daha ötesinde değer atfettiğim bir çalışma. Burada bütün yapılanlar, topyekûn bu çevrede bir kırsal kalkınmayı öne çıkarmak, tarımın farkındalığını yaratmak, gastronomiyi, turizmi geliştirmek için” dedi.
Darısekisi Örnek Köy ziyarete açıldı
Darısekisi Örnek Köy Projesi’nin uygulandığı bölgede bir Köy Meydanı kuruldu. Meydanın yanındaki eski ilkokul binası Üretim Binası’na dönüştürülürken, bitişiğine Pişirim Alanı kuruldu. Alandaki eski lojman, içerisinde Yörük temalı figürlerin ve kütüphanenin de yer aldığı Eğitim Binası yapıldı. Üretici stantları, Yörük çadırı, seyir terası, içecek alanı, tıbbi aromatik bitki alanı ve nergis bahçesinin de yer aldığı Darısekisi Örnek Köy’deki Ortanca Sokak ziyaretçilerin beğenisini topladı. Afet mağduru ailelerin yaşadığı 13 evi onaran Büyükşehir Belediyesi, DYO Boya’nın katkılarıyla evlerin yer aldığı sokağı rengarenk bir hale getirdi.
Darısekisi Örnek Köy, 2 gün süren etkinliklere ev sahipliği yaptı
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi, Sosyal Hizmetler Dairesi ile Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin ortak çalışmasıyla Darısekisi Örnek Köy’de 24-25 Mayıs’ta gerçekleştirilen Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri etkinliği civar köylerden yüzlerce ziyaretçiyi ağırladı. İlk gün Büyükşehir’in Halk Dansları Topluluğu’nun gösterisi ve Olgunlaşma Enstitüsü’nün Yörük Giysileri Defilesi’yle başlayan etkinlikler, Abdullah Toroslu ve Döndü Can’ın Mersin Efsane-Masal Anlatımı, Büyükşehir’in Halk Müziği Topluluğu’nun konseri, Hilmi Dulkadir ve Turan Ali Çağlar’ın Mersin Yörükleri Söyleşisi ve Grup Duvar’ın konseriyle devam etti. Üretici stantlarında ise civar mahallelerdeki üreticiler yöreye özgü ürünlerin satışını yaptı.
Meral Seçer: “Kırsalda kalkınmanın temelinin buradan başladığını düşünüyorum”
Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer de 2 gün boyunca etkinliklere katılarak workshoplarda şeflere sahnede eşlik edip plaket takdiminde bulundu. Meral Seçer, ilk gün Darısekisi Örnek Köy Projesi Söyleşisi’ne konuşmacı olarak da katılarak, projenin ortaya çıkış hikayesini anlattı. Kooperatif olarak Darısekisi Örnek Köy’ün üretim ayağında çalışmalar gerçekleştireceklerini vurgulayan Meral Seçer, “Amacımız yörenin gelişmesine katkı sunmak, kadınların ekonomik ve sosyal yönden güçlenmesi. Burası, Mersin’de bir örnek köy rotasının başlangıcı olması noktasında çok önemli. Kırsalda kalkınmanın temelinin buradan başladığını düşünüyorum” dedi.
Deneyimli şefler hazırladı, Yörük kadınlar tam not verdi
Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri’nin ikinci günü Toros Üniversitesi’nin Gastronomi ve Aşçılık bölümlerinin katkılarıyla lezzet şölenine dönüştü. Sac tavadan topalak çorbasına kadar Yörük kültürüne ait pek çok lezzetin workshoplarının yapıldığı etkinliklerde, Toros Üniversitesi ve Harran Üniversitesi’nden uzman isimlerle Yörük kültürüne ait lezzetler ve coğrafi işaret gibi konularda söyleşiler gerçekleştirildi. Deneyimli şeflerin yaptığı Yörük kültürüne ait lezzetleri Yörük kadınlar tadarak tam not verdi. Üniversite ve lise öğrencilerinin katılımıyla Yörük yemekleri ana yemek yarışmalarının da yapıldığı etkinlikte ziyaretçilere kenger kahvesi, ayran aşı çorbası, firik pilavı, yayın ayran, irmik helvası ve sıkma gibi çeşitli lezzetler de ikram edildi.
Genç aşçılar Yörük yemekleri ile yarıştı
Yörük yemekleri ana yemek yarışmasında lise ve üniversite öğrencilerinin performansları takdir topladı. Jürinin titiz değerlendirmeleri sonucu Ergün ve Cuma birinci, Huri ve Meryem ile Zinnur ve Fevziye ikinci, Hilal ve Işıl da üçüncü oldu. Rojda ve Nazlı ise jüri özel ödülünü almaya hak kazandı. Katılımcılara katılım belgeleri verilirken, kazananlara ise ödülleri takdim edildi. Meral Seçer, önemli olanın dereceye girmek olmadığını belirterek, “Bu tür yarışmaların sizlerin çalışmalarınızı teşvik edici olacağını düşünüyorum” dedi ve birincilere madalyalarını taktı.
“Temamız unutulmaya yüz tutmuş Yörük yemekleri”
Toros Üniversitesi Aşçılık Program Sorumlusu Öğretim Görevlisi Uğurcan Metin, 3. Geleneksel Gastronomi Festivali’ni bu yıl Darısekisi Örnek Köy’de yaptıklarını belirterek, “Temamız unutulmaya yüz tutmuş Yörük yemekleri. Yörük yemeklerini ortaya çıkartmak için birçok etkinliğimiz var. Bunlardan bir tanesi yemek yarışması. Diğeri Bozyazı kavutu yani coğrafi işaretli ürünler. Yörük çorbaları, börekleri ve otlarıyla; soğuk çorbalar, akdarılar, workshoplar ve uzmanlarla yapılan Yörük göçüyle ve beslenmesiyle ilgili söyleşilerle bugün güzel bir gastrofest yapıyoruz” dedi.
“Ekmeğimiz, sıkmamız, böreğimiz her zaman çok güzel ve vazgeçilmezimizdir”
Darısekisi Örnek Köy’ün Pişirim Alanı’nda üretim yapan kadınlardan Fatma Yaz, “Yörük kültürünü böyle yaşatmak çok güzel bir şey. Ekmeğimiz, sıkmamız, böreğimiz her zaman çok güzel ve vazgeçilmezimizdir. Vahap Başkan ve Meral Hanım’ın sayesinde burayı açtık. Bize bir katkı oluyor. El birliğiyle çalışıyoruz. Hem çalışıyoruz hem buradan faydalanıyoruz hem de kültürümüzü yaşatıyoruz” diye konuştu.
“İlk kez standa çıktım, ürünlerimi ilk kez sergiledim”
Dalakderesi’nden gelen üretici kadınlardan Sevil Keser, bölgede yetişen ada çayları, naneler, kekikler ve bal mumundan kremlerle stant açtı. Keser, “Otlarla uğraşıyorum, bitkileri seviyorum. Hobi olarak yapıyordum ve hoşuma gidiyordu. Çaylar kurutuyordum. Öyle başladım ve gelişti. Bizlere böyle stant verdiler, Belediyemize teşekkür ederiz. İlk kez standa çıktım, ürünlerimi ilk kez sergiledim. Ekonomik olarak da katkı oluyor” ifadelerine yer verdi.
“Daha önce hiç gelmemiştim, her şey çok güzeldi”
Ziyaretçilerden Betül Sandaltepe ise Mezitli’den geldiğini belirterek, “Daha önce buraya hiç gelmemiştim. Sosyal medyadan gördüm, gelip gördük. Her şey çok güzeldi. Börek yapanlar ilk defa geldiğimizi fark edip ilgilendiler. Diğer köylere gittiğimizde daha farklı ama buraya geldiğimizde o Örnek Köy kendini belli ediyor. Bence Mersin’e güzel bir katkısı olur. Çünkü artık insanlar hem doğaya hem böyle yöresel yemeklere yöneliyor” dedi.
Bugün 13:47
Bugün 10:14
Bugün 09:09
06 Kasım 2024 19:14
06 Kasım 2024 09:07