Öğrenci dostu anlayışı ile okul öncesi eğitimden başlayarak, öğrencilerin kariyer yolculuğuna kadar onlara destek olan Mersin Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği hizmetlerle öğrencilerin takdirini toplamaya devam ediyor. Çocuk gelişim ve kurs merkezleri, okuma salonları, öğrenim yardımları ile öğrencilerin okul hayatı boyunca ihtiyaçlarına yönelik hizmetleri hayata geçiren Büyükşehir, üniversiteli gençlerin çamaşır yıkama sorununu da, Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde hayata geçirdiği ‘Çamaşır Kafe’ sayesinde çözüme kavuşturuyor.
Mersin Üniversitesi’ne yakın konumu ile öğrencilerin rahat ulaşım sağladığı Çamaşır Kafe, hafta içi 08.00-17.00, Cumartesi günü ise 09.00- 18.00 saatleri arasında öğrencilere ücretsiz bir şekilde hizmet sunuyor. İçerisinde 8 adet çamaşır yıkama, 8 adet de kurutma makinesi bulunan Çamaşır Kafe’de öğrenciler çamaşır deterjanı ve ütü için de herhangi bir ücret ödemiyor. Sıra bekleme derdi olmadan çamaşırlarını hem temiz hem de hijyenik bir ortamda yıkayan öğrenciler, dışarıda maliyetli olan bu uygulamadan Büyükşehir sayesinde kurtularak, hem paradan hem zamandan tasarruf sağlıyor.
Sevinç: “Öğrencilerin bütçelerine katkı sağlıyoruz”
Çamaşır Kafe Sorumlusu Cengiz Sevinç, Çamaşır Kafe’nin hafta içi 08.00-17.00, Cumartesi günü ise, 09.00- 17.00 saatleri arasında hizmet verdiğini dile getirdi. Çamaşır yıkamak isteyen öğrencilere ücretsiz deterjan ve yumuşatıcı da verdiklerini söyleyen Sevinç, öğrencilerin beklerken çay, kahve içip dinlenebileceği oturma alanları olduğunu da aktardı.
Çamaşır Kafe’den hem yurtta, hem evde kalan öğrencilerin faydalandığını söyleyen Sevinç, “Çamaşır Kafe açıldığı günden bu yana 1150 öğrencimiz buraya kayıt olmuş durumda. Bu kayıtlarla toplam 6 bin 500 yıkamamız var. Deprem zamanı da Çamaşır Kafe’mizi depremzedelere açtık ve yakın çevredeki 115 depremzedemiz de buradan faydalandı” dedi. Çamaşır Kafe sayesinde öğrencilerin bütçesine katkı sağladıklarını da belirten Sevinç, “Öğrencilerin elektrik, su ve deterjan giderlerine bir katkımız oluyor. Aynı zamanda öğrenciler buraya gelip çamaşırlarının yıkanmasını beklerken kitap okuyup, satranç oynayabiliyorlar. Burada güzel vakit geçiriyorlar” diye konuştu.
Çamaşır Kafe sayesinde tasarruf eden öğrenciler, hizmetten çok memnun
Mersin Üniversitesi’nde İngilizce Öğretmenliği 3.sınıf öğrencisi olan Gökay Göçmen, Çamaşır Kafe’yi haftada 2 kez kullandığını ve bu hizmetin oldukça faydalı olduğunu dile getirdi. Evde kaldığını ve elektrik, su, deterjan gibi masraflardan tasarruf edebilmek için Çamaşır Kafe’yi kullandığını söyleyen Göçmen, “Biz öğrenciler için çok yararlı bir uygulama. Evinde çamaşır makinesi olmayan veya ücretli çamaşır yıkama hizmeti sunan konaklama yerlerinde kalan öğrenciler için ideal bir hizmet. Buraya birinci sınıftan beri geliyorum. Birinci sınıftayken evde kalmıyordum. Ücretli konaklamalı bir yerde kalıyordum ve o zaman 10 liraya bir kez çamaşır yıkayabiliyorduk. Ondan sonra burayı keşfettim ve buraya gelmeye başladım” dedi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tam anlamıyla öğrenci dostu bir belediye olduğunu ifade eden Göçmen, “Sahilde açtığı kafeler, Mahalle Mutfakları ve okuma salonları, bunun büyük örnekleri” diye konuştu.
Mersin Üniversitesi’nde İngilizce Öğretmenliği 3.sınıf öğrencisi olan Emre Ordu da, Çamaşır Kafe’ye her hafta düzenli bir şekilde geldiğini dile getirerek, “Yurtta çok sıra oluyor. Çünkü yurt mevcuduna göre makineler az oluyor. Hafta sonu gelince de herkes çamaşır yıkadığı için, hiç sıra bulamıyorsun. Bir de zaman sınırımız var. Sabahları okuldasın, akşamları da belli bir saatten sonra çamaşır odası kapanıyor” dedi. Büyükşehir tarafından verilen hizmetin hem ücretsiz olmasını, hem de sıra bekleme derdi olmamasını sevdiğini söyleyen Ordu, “İşinizi hemen halledebiliyorsunuz. Burası büyük bir yer. Çamaşır kafe olduğu için, kafe özelliği de var. Çamaşırımız yıkanırken, o süre zarfında kitap okuyup ders çalışabiliyoruz. Ayrıca ücretsiz çay ve kahve hizmeti de var. Gayet memnunum” diye konuştu.
Almanca Mütercim ve Tercümanlık 3. Sınıf öğrencisi olan Esra Karadoğan, özel çamaşır yıkama yerlerinde verilen hizmetin maliyet açısından çok pahalı olduğunu belirterek, “Arkadaşlarımızla buraya geliyoruz ve birlikte çamaşır yıkıyoruz. Aynı zamanda sohbet edip sosyalleşebiliyoruz. Büyükşehir Belediyesi ulaşım, Mahalle Mutfakları gibi hizmetleri ile birçok alanda bize destek oluyor” sözlerine yer verdi.
Şehir ve Bölge Planlama 4. Sınıf öğrencisi Onur Yüksel ise, Çamaşır Kafe’nin en sevdiği özelliğinin sosyalleşmelerine imkân tanıması olduğunu söyledi. Yüksel, “Burada satranç oynayıp, kitap okuyabiliyoruz. Buraya gelen arkadaşlarla da tanışabiliyoruz. Buraya gelip çamaşırlarımızı yıkıyor, kurutuyor ve ütüleyebiliyoruz. Büyükşehir Belediyesi bize bu imkânları ücretsiz bir şekilde sunuyor. Bu imkânlar sayesinde öğrenci evimizde elektrik, su ve deterjan faturasından tasarruf etmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Başkan Vahap Seçer’le birlikte Mersin’de sosyal belediyecilikte oldukça ilerleme kaydedildiğini aktaran Yüksel, “2018 yılında Mersin’e ilk geldiğimde, burada sosyal belediyecilik anlamında bir şey yokken, Başkan Vahap Seçer göreve geldikten sonra sosyal belediyecilik anlamında öğrencilere çeşitli hizmetler yapmaya başladı. Çamaşırhane, Mahalle Mutfakları, çeşitli etkinlikler, konserler… Vahap Başkan’ın öğrencileri düşündüğünü görüyorum. Her zaman öğrencilerle ve halkla birlikte olmaya gayret gösteriyor. Bu açıdan da bizleri mutlu ediyor. Biz de Başkanımızı çok seviyoruz” sözlerine yer verdi.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.
23 Kasım 2024 09:32
23 Kasım 2024 09:10