Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi öncülüğünde başlatılan ‘Çocuklarda Bilinçli Ekran Kullanımı Projesi’ tamamlandı. Çocuklarda teknoloji bağımlılığı konusunda bilinç ve farkındalık oluşturmanın yanı sıra tedavi planlamak için hayata geçirilen projenin dördüncü ve son oturumunda ailelerle bir araya gelindi.
Macit Özcan Spor Kompleksi’nde gerçekleştirilen ‘Çocuklarda Bilinçli Ekran Kullanımı Projesi’nin son oturumuna Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanı Hülya Atila da katıldı. Oturumun başında ilk olarak aileleri dinleyen uzmanlar, ilk günkü oturumdan bugüne kadar yaşanan süreci değerlendirip çocukların ekran kullanım süreleriyle ilgili bilgileri ailelerden öğrendi.
4’üncü oturumda; Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi’nde görev yapan Uzman Psikolog Yücel Şavklı, Çocuk ve Genç Psikiyatristi Aybüke Tuğçe Mustan ile Çocuk ve Genç Psikiyatristi Uzman Dr. Ceren Söğüt Direk tüm süreci değerlendirdi. Program bittikten 1 ay sonra da ailelerle tekrar iletişime geçilerek, süreç değerlendirilmesi yapılacak.
Aileler dijital ortamları, yalnızca çocukları sakinleştirmek için kullanmamalı
Uzman Doktor Aybüke Tuğçe Mustan tarafından, ekranla hayatımıza giren riskler ve eşlik eden psikiyatrik hastalıklar konusu işlenirken, bu konudaki yasal risklerden de söz edildi. Mustan ailelere, çocukların anlayabileceği dilde siber suçları anlatmak için kullanılabilecek güvenli uygulamalardan söz etti. Uzman Doktor Ceren Söğüt Direk ise sağlıklı teknoloji kullanımı konusunda bilgiler aktarırken, ailelere dijital ortamları yalnızca çocukları sakinleştirmek için kullanmamaları gerektiğini söyledi ve uyku saatinden 2 saat önce ekran kullanımının yasaklanmasının önemine dikkat çekti. Uzman Psikolog Yücel Şavklı da son oturumun amacının ailelerden geri bildirim almak olduğunu aktarırken, zaman yönetimi konusuna değindi.
Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanı Hülya Atila tarafından psikologlara plaket takdim edilirken, psikologlar tarafından da ailelere Katılım Belgeleri verildi.
“Çocuklarımız ve ailelerimiz için katkı sağladığını düşünüyorum”
Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanı Hülya Atila, teknoloji ile hayatın her alanında iç içe olduklarına değinerek, ailelerin de çocukların teknoloji kullanımı konusunda tedirginlik yaşadıklarından söz etti. Konuyla ilgili atölye çalışması gerçekleştirdiklerini ifade eden Atila, “Bu çalışmalarımızda birbirinden değerli hocalarımız bize katkı verdi. Ailelerimizle, çocuklarımızla ortaklaşa atölye çalışması yaptık. Bu anlamda da neler yapabileceğimizi ya da neler yapmamamız gerektiğini yaşayarak, deneyimleyerek, interaktif bir şekilde öğrenmiş olduk. Ben çocuklarımız ve ailelerimiz için katkı sağladığını düşünüyorum” dedi.
“Ailelerden güzel geri dönüşler aldık”
Uzman Psikolog Yücel Şavklı, Büyükşehir olarak birçok öncü çalışmaya imza attıklarını ve söz konusu çalışmanın da bunlardan biri olduğunu ifade ederek, “Çünkü uygulama alanında bu kadar katılımcıyı aktif eden, bir tedavi programı gibi planlanan bildiğim başka bir uygulama yok, bir ilk olarak gözüküyor. Bunda da mutluyuz, gururluyuz, güzel bir çalışma oldu. Ailelerden de yine güzel geri dönüşler aldık” dedi.
“Ailelerden aldığımız geri bildirimlerle de oldukça faydalandıklarını gördük”
Uzman Doktor Ceren Söğüt Direk, oturumların 4 hafta sürmesinin hem kendilerine zaman kazandırdığını hem de grubun birbirini tanımasını sağladığını belirterek, “Projeye başlarken tek oturumluk ve tek taraflı didaktik bir bilgilendirme şeklinde ailelere bilgi vermek gibi değil de süreci kendilerinin yönetmesi, kontrol etmesi ve neler faydalı, neler zararlı gibi ayrımını yapabilecek bir kontrol mekanizması öğretmeyi amaçladık. Ailelerden aldığımız geri bildirimlerle de oldukça faydalandıklarını gördük” diye konuştu.
Uzman Doktor Aybüke Tuğçe Mustan, 4 haftalık süreçte, ailelere ve çocuklara edindikleri bilgileri deneyimlemeleri için bir fırsat sunduklarından söz ederek, tecrübeler üzerinden ilerlemenin önemine vurgu yaptı. Mustan, “Böylece anne ve babalar çocukların tarafından bakmaya; çocuklar da anne babaların tarafından bakmaya, bunu tecrübe ederken ortaya çıkan sorunlarla ve bu sorunların çözümü ile beraber daha iyi baş etme becerileri kazandılar diye düşünüyorum. Bu haftalar sırasında daha farkındalıklarının arttığını görebildik. Bu da biraz onlarda baş etme isteğini, çabasını artıran bir şey oldu” dedi.
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğretmeni Burcu Bağışlayıcı da özellikle pandemi döneminin ardından teknoloji konusundaki problemlerin gittikçe çoğaldığını anlatarak, “Bunun çözümüyle ilgili uzmanlarımızdan faydalanmış olduk, yeni deneyimler kazanmış olduk. Çok sayıda velimiz de katıldı. Süreci takip edeceğiz biz de. Olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum” diye konuştu. Bir okulda psikolojik danışman olarak görev yapan Handan Hazar da Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü birçok çalışmaya katıldıklarını anlatarak, “Velilerimiz ve hepimizin aslında ihtiyacı olan konuları burada gördük. Faydası olacağını düşünüyorum” dedi.
04 Kasım 2024 09:25
04 Kasım 2024 09:16
04 Kasım 2024 09:12
03 Kasım 2024 16:41