Mersin Büyükşehir Belediyesi ve çeşitli kurumların destekleriyle her yıl geleneksel olarak düzenlenen, bu yıl da 7.’si gerçekleştirilen ‘Uluslararası Gülnar Bilim ve Kültür Etkinlikleri’ başladı. Genel Koordinatörlüğü’nü Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross’un üstlendiği ve Şehit Ertuğrul Ulupınar Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlik bu yıl, ‘Gülnar Belediyesi’nin kuruluşunun 100’ncü’, ‘Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci’ ve ‘Cumhuriyet döneminin ilk hava harp şehidi Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in vefatının 60’ncı yıl dönümü’ temalarıyla işleniyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na bağlı bandonun birbirinden güzel şarkı ve marşlarıyla başlayan açılış programı; bu sene de atölyelerden çalıştaylara, resim ve heykel sergisinden panellere kadar zengin bir içerikle gerçekleştiriliyor. Yurt içi ve yurt dışından pek çok akademisyen ve sanatçı ile birlikte, Gülnar halkının yanı sıra merkezden pek çok vatandaşın da katıldığı etkinlik, hem yerel hem uluslararası düzeyde bilgi, sanat ve kültür etkileşiminin gelişmesine de katkı sunuyor.
Etkinlikte, geçtiğimiz yıllarda Gülnar’da orman yangınlarında yanmış çam kütüklerden yontulan heykeller, el işi ve geri dönüşümden elde edilmiş sanat eserleri ile Gülnarlı kadınların fotoğraf sergisi, katılanlardan yoğun ilgi gördü. Etkinlik akşam ise, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Kent Orkestrası’nın verdiği konserle devam etti. Konserde hep birlikte şarkı söyleyen vatandaşlar, çalınan hareketli parçalar eşliğinde de keyifli vakit geçirdi.
Gülnarlı ve misafir yazarların imza saatleri, resim, heykel ve geri dönüşüm atölyeleri, seramik yapımı ve el sanatları faaliyetleri ile birlikte akademisyen sunumlarının yer aldığı etkinlik dizisi, 30 Ağustos Cuma günü son bulacak.
Prof. Dr. Ross: “Bu kültürel faaliyetler, kırsal kalkınmaya çok büyük katkı sunuyor”
7. Uluslararası Gülnar Bilim ve Kültür Etkinlikleri’nin Genel Koordinatörlüğü’nü yapan Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin etkinliğe sunmuş olduğu katkılardan dolayı teşekkürlerini ileterek, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin katkısıyla, bu etkinlikleri kırsalda gerçekleştirebiliyoruz. Son 5 senedir Vahap Başkanımız, inanılmaz bir azimle bu etkinliklerin sürmesinde bize katkı sunuyor. Biz de Başkanımızdan aldığımız feyzle, bu şekilde devam edebiliyoruz. Gülnar çok küçük ve Toros Dağları’nın tepesinde kırsalda kalmış bir ilçe. Gülnar’ın elinden çok fazla tutulmuş diyemeyiz. Mersin Büyükşehir Belediyesi olmasa, bu etkinliği yapmamız da imkansızdı. Bu kültürel faaliyetlerin kırsal kalkınmaya çok büyük katkısı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Gülnar’a gelen herkes, Gülnar’ın sesini bütün dünyaya duyuruyor” diye konuştu.
Doç. Dr. Kocalar: “Kırsalın önemsenebilmesi, hiçbir etkinlikte bu derece yapılamıyor”
Etkinlik Düzenleme Kurulu’nda yer aldığını ifade eden Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Cumhur Kocalar, “Böyle etkinlikler çok büyük gayretlerle yapılıyor. Organizasyonun içinde kısmen bulunduğum için, bu gayretleri görmezden gelmek mümkün değil. Türkiye’nin içinde bulunduğu şartların, hele kırsalın önemsenebilmesi, hiçbir etkinlikte bu derece yapılamıyor” dedi.
Böyle etkinliklerle sorunları teşhis edip, masaya koyduklarını aktaran Kocalar, “Bunların görünür olması önemli. Çünkü halk bunları çok güzel dile getiriyor. Bizim yabancı olduğumuz geçmiş yaşamları da araştırıp, arkeolojik tabandan başlayarak tarihsel katmanları ve bu bölgeyi tanımamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Metin: “Bu etkinliğe bir ‘sosyalleşme festivali’ diyebilirim”
Etkinliğe Anamur’dan katılım sağlayan Anamur Doğayı Konuşturan Kadın Kooperatifi Başkanı Selma Metin, festivalde bulunmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade ederek, “Doğayı Konuşturan Kadın Kooperatifi olarak burada stant açtık. Anamur’da muz lifleri üretimi ve bunlardan farklı tasarımlar yapıyoruz. Böyle festivallere katılarak da kendi ürünlerimizi tanıtıp satış yaparak, üretici kadınların el emeklerini sergiliyoruz” diye konuştu.
Etkinlik sayesinde farklı insanlarla tanışma fırsatı elde ettiklerinden de söz eden Metin, “Bu etkinliğe bir ‘sosyalleşme festivali’ de diyebilirim. Mersin Büyükşehir Belediyemizin kurduğu çadırlarda, daha çok kadınla tanışıyoruz. Gülnar’da bu kadar güzel bir aktivitenin yapılması, Türkiye genelinde büyük bir örnek diyebilirim. Her yıl katıldığım bir festival olduğu için, buradaki girişimciliği, üretkenliği ve kadın dayanışmasını görüyorum” ifadelerini kullanarak, emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.
Dinleyicilerden Mustafa Özkan ise etkinliğin çok güzel geçtiğini ifade ederek, “Bizim bu tür etkinliklere ihtiyacımız var. Etkinlik çok güzel ve her zaman olmasını isterim. Gerçekten dolu dolu bir programdı. Gülnar’ın tanıtımına da güzel katkı sağlıyor” dedi.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.
22 Kasım 2024 09:03
22 Kasım 2024 09:00
22 Kasım 2024 08:56
21 Kasım 2024 09:45