Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi, ‘Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü’ dolayısıyla, Engelsiz Yaşam Parkı’nda etkinlik düzenledi. ‘Serebral Palsi’ tanılı özel bireylere ve ailelerine yönelik düzenlenen etkinlikte, Floor Curling turnuvası ve fidan dikimi yapıldı.
Sosyal hayata katılımda zorluk çeken özel bireylerin daha rahat sosyalleşebilmesi, daha çok insanla kaynaşabilmesi ve Serebral Palsi farkındalığının yayılması için her yıl etkinlikler düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, bu yıl da anlamlı bir etkinliğe imza atmış oldu.
Serebral Palsi’yi simgeleyen yeşil balonlarla süslenen Engelsiz Yaşam Parkı’nın dans alanında, Floor Curling turnuvası düzenlendi. Turnuvada özel bireyler hem öğrendi, hem de eğlendi. Kıyasıya bir mücadelenin yaşandığı turnuvada, özel bireyler heyecanla yarıştı. Kazanan ilk 3 kişiye de plaket verildi.
Turnuvanın ardından Yaşam Parkı’nın bahçesinde özel bireyler, kendi günlerinin anısına fidan dikti. Dikimin ardından ise, yeşil balonlarla süslenen alanda pasta kesildi.
Özdal: “İnce motor, psiko motor ve öz bakım becerileri ile ilgili çalışmalar yapıyoruz”
Serebral Palsi’li çocukların, psiko motor ve ince motor becerilerinin gelişmesi için destek olduklarını kaydeden Engelsiz Yaşam Merkezi’nde Özel Eğitim Öğretmeni olarak görev yapan Fatma Esra Özdal, “Serebral Palsi, beyin felci olarak bilinir. Çocukların kas ve iskelet sisteminde bazı sıkıntılar çıkmasına neden olur. Motor becerilerde, psiko motor becerilerde, ince motor becerilerde bazı gerilik söz konusudur. Biz bu durumları aşabilmek adına; ince motor becerileri, psiko motor becerileri ve öz bakım becerileri ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Mola Evi’ne aldığımız zamanlarda da çocuklarımızla ilgileniyoruz. En büyük sıkıntıları yemek yeme konusunda oluyor. O konuda da yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.
Her yıl farklı etkinlikler yaptıklarını kaydeden Özdal, “Çocuklarımızın mutlu olması ve bir şeyleri başarabildiklerini fark etmeleri için, her sene olduğu gibi bu yıl da bir etkinlik düzenledik. Ebeveynler de diğer velilerle aynı sorunları yaşadıkları için, birbirleriyle fikir alışverişi yapıyorlar” diye konuştu.
Yılmaz: “Serebral Palsi’li çocuklarımız bu spor branşını ilk defa oynadı”
Engelsiz Yaşam Merkezi’nde görev yapan Beden Eğitimi Öğretmeni Fatma Nur Yılmaz, “Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü dolayısıyla, Floor Curling turnuvası düzenledik. Hem tanışma, hem de Floor Curling’i tanıma etkinliği gerçekleşmiş oldu. Serebral Palsi’li çocuklarımız bu spor branşını ilk defa oynadı. İçerisinde başarılı olan öğrencilerimiz de vardı ve gayet mutlu oldular” dedi.
Kendir: “Kızım bu etkinliklere seve seve geliyor”
Elif Naz Kendir’in annesi Fadile Kendir, insanların Serebral Palsi’li çocukların pek farkında olmadığını belirterek, yapılan etkinliğin farkındalık oluşturmak için önemli olduğunu kaydetti. Kendir, “Etkinlikten çok memnunuz. Büyükşehir Belediyesi bu konuda engellilere ayrıcalık yaptı. Onlara böyle güzel şeyler tasarladıkları için teşekkür ediyorum. Kızım böyle etkinliklerden, gezmelerden çok hoşlanıyor ve seve seve geliyor. Etkinlik oldukça da geliyoruz” dedi.
Ersöz: “Oğlum, arkadaşlarıyla burada olmanın keyfini ve hazzını yaşıyor”
22 yaşındaki Hüseyin Ersöz’ün annesi Raziye Ersöz, Engelsiz Yaşam Parkı ve etkinliklerin kendileri için bulunmaz bir nimet olduğunu belirterek, “Burada bir arada olmak, değerli hissettirilmek güzel bir şey. Engelsiz Yaşam Parkı muhteşem, olağanüstü bir ortam. Fakat benim çocuğumun bedensel rahatsızlığı olduğu için ve benim de aracım olmadığı için, onu buraya getirip götürmekte biraz zorluk çekiyorum. Belediyemizin arabasıyla O’nu buraya getirmeye çalışıyorum” diye konuştu.
Ersöz, oğlunun yürüme güçlüğü yaşamasından dolayı bazı etkinliklere katılmakta zorluk çekseler de, mümkün olduğunca gelmeye çalıştıklarını ifade ederek, “Liseyi bitirdikten sonra onun çalışabileceği sosyal ortamlar, etkinlikler yapabileceği durumlar söz konusu olmadığı için, böyle bir yerde bulunması onun için büyük bir kazanç. Genç ve okulu bitirmiş bir çocuk. Çalışamadığı, sosyal ortamlara tek başına gidemediği ve kendi hayatına bir şeyler katamadığı için, buradaki arkadaşlarıyla bir arada olmanın keyfini ve hazzını yaşıyor. Bu O’na mutluluk veriyor. O mutlu olunca, ben de mutlu oluyorum” ifadelerini kullandı.
Tulumbacı: “Burada çocuklarımızla birlikte biz de hayat bulduk”
Kızı Yağmur ile etkinliğe katılan Berrin Tulumbacı ise, “Burası o kadar güzel bir yer ki, bizim için bir evin ötesinde oldu. Çocuklarımız mutlu. Bir de mutluluğun yanında, yapılan aktiviteler var. Hadi çocukları mutlu ettiniz tamam, bir de bizleri mutlu ediyorlar. Yani bundan daha ötesinin olabileceğini düşünemiyorum” diye konuştu. Engelsiz Yaşam Parkı’nda veliler için de çeşitli etkinlikler gerçekleştiğini belirten Tulumbacı, “Biz burada çocuklarımızla birlikte hayat bulduk. Benim Yağmur’u bırakıp bir yere gitme olasılığım yok. Bize bu birlikteliği sağlamaları çok güzel” ifadelerini kullandı.
Engelsiz Yaşam Parkı’ndan önce kızı Yağmur’u başka kurslara götürdüğünü, ancak çok zorlandığını ifade eden Tulumbacı, “Başka yerlerde ya Yağmur onları kabullenmiyor, ya da onlar Yağmur’u kabullenmiyordu. Ama burada kızım Yağmur arkadaşlarıyla ve annesiyle beraber çok mutlu” dedi.
Serebral Palsi nedir?
Belirtileri, genellikle bebeklik veya çocukluk çağında ortaya çıkan; beynin zedelenmesi ya da beynin gelişiminde meydana gelen bir anormallik sonucunda duruş, hareket, denge bozukluğu ve kas yetersizliği anlamına gelen ‘Serebral Palsi’ hayat boyu devam ediyor.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.
25 Aralık 2024 11:40
25 Aralık 2024 09:12
25 Aralık 2024 09:06