Akdeniz Bölgesi’nin en önemli kültürel etkinliklerinden biri olan ve bu yıl 8.’si gerçekleşen ‘CNR Mersin Kitap Fuarı’ her yaştan Mersinli’den yoğun ilgi görmeye devam ediyor.
CNR Yenişehir Fuar Alanı’nda birbirinden seçkin yazarları kitapseverlerle buluşturan fuarda yer alan Mersin Büyükşehir Belediyesi standında, Mersin Kent Kitaplığı tarafından basımı yapılan 19 eser, yazarların imza günlerinde imzalanıp okurlara ücretsiz olarak hediye ediliyor.
Bu kapsamda Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın stant açtığı etkinlikte yazar Ali Toydemir ‘Mersin’i Tanıyoruz’, Duygu Özcanlı İçli ‘Can’ın Yoga Yolculuğu’ kitaplarını çocuklar için imzalarken, Fatma Aymer, ‘Mersin’e Adanmış Bir Ömür; Gazetecilik’ adlı kitabını okurları için imzaladı.
Toydemir: “Çocukların Mersin’i güzel bir şekilde tanıması için bu kitabı hazırladım”
Kitap Fuarı’nda imza günlerinin yanı sıra, söyleşi gibi çeşitli programların yapıldığını ve Büyükşehir Belediyesi’nin de fuarda stant açarak yazarlar ve okurları, okumayı seven kitap tutkunlarını bir araya getirdiğini belirten fotoğrafçı yazar Ali Toydemir, ‘Mersin’i Tanıyoruz’ kitabını eski bir hikâyeden yola çıkarak yazdığını ifade etti. Kitapla ilgili bilgi aktaran Toydemir, “Mersinli olan, ama Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde yaşayan bir öğretmen bizlere sosyal medya üzerinden ulaşarak, orada yaşayan çocukların Mersin hakkında hiçbir şey bilmediğini iletti. Biz de onlara ulaşarak Mersin’e yönelik bilgiler, broşürler, Mersin’in limonu, cezeryesi gibi ürünlerin yanı sıra, Atamızın ‘Nutuk’ kitabını ulaştırdık. Benim 8 yaşında bir kızım var. O’nun da büyürken Mersin’i güzel bir şekilde tanıması amacıyla bu kitabı hazırladım” dedi.
“Kitabımın Mersin Kent Kitaplığı arasında yer alması benim için onur verici”
Kitabın içeriğini, faydalı bilgiler ve bulmaca gibi unsurlarla daha da zenginleştirip, biraz daha eğlenceli bir hale getirmek istediğini söyleyen Toydemir, “Kitabımın Mersin Kent Kitaplığı arasında yer alması, benim için ayrıca bir onur. Mersin’i tanıtmamızda bizlere destek veren herkese teşekkür ediyorum. Bazen hiç bilmediğimiz, daha önce görmediğimiz bir köyde kendi kitabımı görebiliyorum. Mersin Büyükşehir Belediyesi bu kitabı oralara kadar ulaştırabiliyor. Kendi kitabınızı, hiç aklınızda yokken birinin elinde görebiliyorsunuz veya yıllardır görmediğiniz bir dostunuz size ulaşıp, ‘Senin kitabın elime ulaştı’ deyip tebriklerini iletebiliyor. Bir insanın kendi evladı ve kentinde yaşayan çocuklar için hazırlamış olduğu bir kitabı başka çocukların ellerinde görmek ve bundan faydalı bir dönüş almak mutluluk verici” diye konuştu.
İçli: “Yazarlık oldukça emek isteyen bir süreç, deneyimlemiş oldum”
‘Can’ın Yoga Yolculuğu’ adlı kitabın yazarı ve aynı zamanda Edebiyat Öğretmeni olan Duygu Özcanlı İçli, bir dönem öğretmenlikten uzaklaşarak yoga eğitmenliği yaptığını ve çocuk yogasını çok sevdiğini, kitabın da bu ikisinin harmanlanmasıyla oluştuğunu ifade ederek, “Çocuk klasiklerini, çocuk yogasını çocuklara tanıtmak amacıyla bu kitabı yazdım. Çok uzun sürdü. Kitap yazmak çok zormuş. Yıllardır okuyucuydum. Yazarlık ise oldukça emek isteyen bir süreçmiş. Bunu da deneyimlemiş oldum” şeklinde konuştu.
“Büyükşehir, Mersin’in renkli bir çiçek bahçesi olması için elinden geleni yapmış”
Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle kitabının basıldığını ve bu sayede daha fazla çocuğa ulaşılabileceğini kaydeden İçli, “Kültüre, kitaba ve çocuğa verdiği değerden dolayı Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Burada olmak, çocuklara ulaşabilmek ve onların bana ulaşabilmesi büyük bir mutluluk. Gurur duyuyorum” dedi. İçli sözlerine ek olarak da, “Ben Yaşar Kemal’i çok seviyorum. O, ‘Dünya bin bir çiçekli bahçe olsun istiyorum. Herkesin barış ve özgürce yaşayabileceği’ diyor. Büyükşehir Belediyemiz de, çocuklar ve kitaplarla bu şehrin renkli bir çiçek bahçesi olması için elinden geleni yapmış. Şu anda koşullar çok zor. Biliyorsunuz kâğıt çok pahalandı. Büyükşehir Belediyesi’nin çocuklara, insanlara ve şehrimize bunu ücretsiz bir şekilde sağlaması, büyük bir mutluluk” dedi.
Aymer: “Kitabımda, tarihe kaynaklık eden arşiv çalışması ortaya çıkardım”
Mersin’de 65 yıldır faaliyet gösteren Sonhaber adlı gazetenin sorumlusu ve yazarı Fatma Aymer, asıl işinin reklamcılık olduğunu ve eşinin vefatı üzerine gazetenin sorumluluğunu almaya başladığını dile getirerek, “Eşim Mersin’de daha çok tanınırdı. Çok iyi bir kalemi vardı. O’nun unutulmaması adına bu kitabı hazırladım. Bu kitap 1980 ve 1990’lı yıllarda Tankut Tufan’ın makalelerinden ve gazetenin o günkü manşetlerinden oluşuyor. Yani geriye bir şeyler kalsın diye, anlamlı bir çalışma ortaya çıkardım” dedi.
Aymer kitabının arşiv çalışması olduğunu ve bu yüzden de tarihe kaynaklık ettiğini belirterek, “Çalışma 2 yılımı aldı. 1935’ten itibaren Yeni Mersin’in ardından, Sonhaber’in 1958’den günümüze kadar arşivi bulunuyor. Bu bir arşiv çalışması ve Mersin’in o günkü tarihi ile ilgili. Bence her kütüphanede bulunması gereken bir kitap” ifadelerini kullandı.
Fuarda kitapseverler ve yazarlar, buluşmanın ve iç içe olmanın mutluluğunu yaşadı
Geçtiğimiz yıllarda Mersin’de Kültür ve Turizm Müdürlüğü yaptığını ve Mersin’i çok sevdiğini söyleyen Bahattin Kabahasanoğlu da, “Mersin bir kültür ve sanat şehri. Deniz şehri. Mersin için hem sevinçli, hem de üzüntülüyüz. Antalya'nın yanı başında, aynı denizin kıyısında, aynı dağın yamacında, aynı iklim kuşağında olduğu halde, Mersin’in Antalya’dan daha iyi olması lazım. Biraz şanssızlık olmuş maalesef. Umarım kültür ve sanatla uğraşanların yeni vizyonlarıyla, kent biraz daha sevdiği renklere kavuşur” dedi. Kabahasanoğlu ek olarak, kentte kültür ve sanat alanında üretim yapan insanlara sahip çıkmak ve onları iyi tanıtmak gerektiğinin de altını çizdi.
Kitapseverlerden Nimet Cücücengiz ise, fuarın yıl içerisinde tekrar edilmesini istediğini belirterek, “Mersin’de bu tür etkinlikler kültürel açıdan iyi oluyor. Bir de şehirde okumayı çoğaltmamız lazım” dedi.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.
25 Aralık 2024 11:40
25 Aralık 2024 09:12
25 Aralık 2024 09:06
24 Aralık 2024 09:07
24 Aralık 2024 08:55