Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Şube Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren MERCEK Mesleki Eğitim Merkezleri, Mersinlilere hobi edindirmenin yanı sıra, yeni meslek kapıları açmaya da devam ediyor. Hal MERCEK Mesleki Eğitim Merkezi’nde başlayan Seramik Kursu, hobi edinmek veya bu alanda kendini geliştirmek isteyen katılımcılar tarafından büyük ilgi görüyor. Seramik Sanatçısı ve Uzman Öğretici Deniz Altun’un teorik ve uygulamalı anlatımları ile kile hayat vererek takı, bardak, tabak, dekoratif obje gibi birçok ürün ortaya koyan kursiyerler hem el becerilerini geliştiriyor, hem de sanatsal yeteneklerini ortaya koyarak yeni bir meslek edinme imkanı buluyor.
Maya: “Kursiyerlere, gelir elde edebilecekleri alanlar açıyoruz”
18 yaş üstü kadın ve erkeklerin el becerilerini geliştirmek, boş zamanlarını değerlendirmek veya bir meslek edinmek amacıyla kurslara katıldıklarını belirten MERCEK Mesleki Eğitim Merkezleri Eğitim Koordinatörü Gül Kadem Maya, “Kursiyerlerimiz aldıkları eğitim sonrasında, hediyelik eşya yapımı ile ilgilenen işletmelerde çalışabiliyor. Ayrıca evde kendi atölyelerini kurup, sonrasında bizden girişimcilik ve e-ticaret eğitimlerini alarak kendilerine gelir de elde ediyorlar” dedi.
Seramik Kursu’na gelen vatandaşların bu işi sadece hobi olarak görmediğini, bu sayede kendilerine bir kazanç kapısı da araladıklarını aktaran Maya, “Türkiye, turizme çok açık bir ülke. Dolayısıyla hediyelik eşyalarda da çok fazla yapım aşaması oluyor. Bunun haricinde de özellikle Türkiye ve yurtdışında seramik boncuk yapımı çok revaçta. Dolayısıyla biz kursiyerlerimize bu alanlarda eğitim verip, kendilerine ayrıca gelir elde edebilecekleri alanlar açıyoruz” diye konuştu.
Altun: “İnsanlara sanatı sevdirmek çok güzel bir duygu”
Katılımcıların kursa hiçbir şey bilmeden geldiklerini ve burada hem elle şekillendirme, hem de değişik tekniklerle birçok ürün yapmayı öğrendiklerini ifade eden Seramik Sanatçısı ve Uzman Öğretici Deniz Altun, “Burada temel seramikten profesyonel seramiğe kadar eğitim veriyoruz. Mutfak ürünleri, takı, kolye ve döküm çamur ile yaptığımız farklı ürünlerimiz de var. Kursiyerler, eğitim sonunda elde edindikleri bilgilerle seramik atölyesinde rötuşlama, sırlama ve pişirme alanlarında iş bulabilmenin yanı sıra, kendi atölyelerini de açabiliyorlar” ifadelerini kullandı.
Kursiyerlerin hem fiziksel, hem de psikolojik olarak kendilerini daha iyi hissettiklerini gözlemlediklerini söyleyen Altun, “Seramiği yapmaya başladığınızda, ondan başka hiçbir şey düşünemiyorsunuz. O açıdan kendilerini daha iyi hissettiklerini, daha rahat olduklarını söylüyorlar. Hobi olarak yapanların yanı sıra, meslek olarak düşünenler de var. Bazı öğrenciler kendi potansiyellerinin farkında bile olmuyorlar. İnsanlara sanatı sevdirmek, içlerinde var olan potansiyeli dışarı çıkarmak çok güzel bir duygu” şeklinde konuştu.
“Sanatsal terapi, insan psikolojisine çok iyi geliyor”
Kursu sosyal medyadan gördüğünü ve hemen kaydolduğunu söyleyen kursiyerlerden Narin Çiçek, “Kursa, yeni bir hobi edinmek için geldim. Sanatsal terapinin, insan psikolojisine çok iyi geldiğini biliyoruz. Bize de iyi geldi. Burada seramikten bardak, tabak ve birçok ürün yaptık. Devam da ediyoruz. Büyükşehir’in İngilizce kursuna da başvurdum. Kabul edildiğimde, oraya da gideceğim” dedi.
“Kurs sayesinde el becerimin iyi olduğunun farkına vardım”
Kurs sayesinde el becerisinin çok iyi olduğunun farkına vardığını, ilk başlarda bu kadar iyi yapabileceğini düşünmediğini kaydeden Ruken Çiçek ise, kursa rahatlamak ve huzur bulmak için katıldığını belirterek, “Kendi hayal gücümüze yönelik semboller yapmaya çalışıyoruz. Ben küçük bir küllük yapmaya çalıştım. Senenin verdiği yorgunluğu, stresi atmak için geliyorum buraya. Ama başka arkadaşlarımız meslek edinmek için de geliyorlar” diye konuştu. Kurs sayesinde arkadaşlarına hediye dahi yaptığını anlatan Çiçek, “Arkadaşlarıma ev hediyesi olarak neler yapabilirim diye düşündüm. Aklıma küllük yapmak geldi. Hem estetik olarak daha güzel olur, hem işlerine de yarar” ifadelerini kullandı.
“Rötuşlama veya model oluşturma alanında çalışmayı düşünüyorum”
Kursa, özellikle meslek edinmek için katıldığını aktaran Esra Gül Bozkurt da, “Seramikte ürün yapmanın herhangi bir sınırlaması yok. Hayal gücün ne kadar geniş ve renkli ise, o kadar çok çeşitli ürün çıkartabiliyorsun. İnsan, seramik veya sanatın herhangi bir dalıyla uğraşırken, kendini işe gidiyormuş gibi değil de, daha çok sevdiği bir şeyi yaptığı için severek gidiyor. Büyükşehir Belediyesi’ne bize böyle bir imkan sağladığı için oldukça müteşekkirim” diye konuştu. Seramiğin bütün inceliklerini kurs sayesinde öğrendiklerini sözlerine ekleyen Bozkurt, “Hocamız bize elinden geldiğince bilgilerini aktarmaya çalışıyor. Kupa bardak, duvar süsü, takı, sıvama yöntemiyle tabak yapmayı öğrendik. El becerimiz gelişti, daha da öğrenmeye devam ediyoruz. Aldığımız belgeyle iş bulma ve çalışma şansımız da var. Ben de rötuşlama veya model oluşturma alanında çalışmayı düşünüyorum” dedi.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.
26 Aralık 2024 09:03
25 Aralık 2024 11:40
25 Aralık 2024 09:12
25 Aralık 2024 09:06