Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi, 2023 yılında planladığı üzüm sıkma makinesi desteğine başladı. Tarsus’un Cinköyü Mahallesi’nden başlayan destek kapsamında Cinköyü Sulama Kooperatifi’ne üzüm sıkma makinesi hibe edildi.
330 hanenin bulunduğu ve yıllık yaklaşık 150 ton civarında üzüm sıkılan mahallenin üreticilerinin yüzü gelen makine sayesinde güldü. Üzümleri; eski usul yönteme göre çuvallara doldurup çiğneyerek suyunu çıkarmak için günlerce uğraşan üreticiler makine sayesinde 1 saatte 1 ton üzüm sıkabiliyor. Yapılan makine desteği sayesinde pekmez kazanları şimdiden üzüm suyuyla doldu.
Üzüm üretiminin yoğun olduğu bölgeler seçildi
Makine ve ekipman desteğini üretilen ürünün çeşidine ve yoğunluğuna göre yapan Tarımsal Hizmetler Dairesi, üzüm üretiminin yoğun olduğu ilçelere ekipman desteğine başladı.
Üzüm üretiminin yoğun olduğu bölgelerden biri de Tarsus’ta bulunan Cinköyü Mahallesi. Üzümden ürettikleri ürünlerle geçimini sağlayan bölge sakinlerinden bazıları, üzüm sıkma işlemi günlerini aldığı için zamanla üretimi terk etmeye başlamıştı. Büyükşehir’in verdiği makine sayesinde işlemin ortalama 1 saatte bittiğini gören sakinler yeniden üretim yapmak için kolları sıvadı. Makine desteğine en çok sevinenler ise üzüm sıkma işiyle ağırlıklı olarak ilgilenen kadınlar oldu. Günlerce üzüm çiğneme derdinden kurtulan kadınlar, kışlık hazırlıklarını kısa sürede tamamlıyor.
Üzümden yapılan pekmez, pestil, bandırma gibi birçok yöresel ürün, makinenin sağladığı süre avantajı sayesinde kısa sürede üretiliyor. Üretici; makine sayesinde zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlarken, üründen verim kaybı da yaşamıyor. Ayrıca, makine sayesinde üzümler steril bir ortamda sıkılıyor.
“Üreticiler yoğun iş gücünden ve zamandan tasarruf sağlıyor”
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Zeynep Durmaz, üzüm sıkma makinesi desteği ile ürün ve verim kayıplarının önüne geçmek istediklerini söyledi. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı olarak 2023 yılında kooperatiflere 5 adet üzüm sıkma makinesi desteği planladıklarını ifade eden Durmaz, yapılan desteğin sağladığı avantajlardan bahsederek, “Üzüm sıkma makinesinde en önemli avantaj üreticilerin yoğun iş gücünden ve zamandan tasarruf sağlamasıdır. Ürünün kar marjını arttırmak, ürüne katma değer sağlamak da amaçlarımızdan. Üreticilerin pekmez, pestil, bandırma gibi birçok yöresel ürünleri rahat ve kolay üretmesini sağlamayı amaçlıyoruz Çünkü çok zor olduğu için üreticiler bu işlemi yapmaktan kaçınıyorlar” ifadelerine yer verdi.
“Saatte 1 ton üzüm sıkma kapasitesine sahip”
Üzüm sıkma makinesinin teknik özelliklerinden bahseden Durmaz, “Bu makine saatte 1 ton üzüm sıkma kapasitesine sahip olup, gıda ile temas eden bütün aksamları krom malzemeden imal edilmiştir. Sağlık ve hijyen koşullarına uygun olarak üretim yapılıyor. Üzüm sıkma makinesiyle bölge ve aile ekonomisine katkı sağlanıyor” dedi.
“Normal şartlarda bu iş bir günümüzü alıyordu”
Mersin Tarsus Cinköyü Sulama Kooperatifi Başkanı Bekir Öztürk, “Daha önce bu üzüm sıkma işi eski usul tepelemeyle oluyordu. Sağ olsun Vahap Seçer Başkanımız kooperatifimize bu makineyi verdi. Şimdi artık daha düzenli bir şekilde suyu alınıyor. Köyümüz 330 hane. Aşağı yukarı yıllık 150 ton civarında üzüm çekiliyor pekmez yapmak için” dedi.
Verilen makine ile üzüm sıkma işleminin çok kısa sürelere indiğini sözlerine ekleyen Öztürk, “500 kilo üzümümüz yarım saat içerisinde sıkılmış oldu. Normal şartlarda bu iş bir günümüzü alıyordu” diye konuştu.
“Pekmez işi neredeyse bitmek üzereydi”
Cinköyü Mahalle Muhtarı İsmail Kıvrak, yapımı çok zahmetli olduğu için insanların yavaş yavaş pekmez üretiminden uzaklaştığını belirtti. Kıvrak, “Yapımı biraz zor olduğu için son zamanlarda pekmez işi köylerde neredeyse bitmek üzereydi. Büyükşehir Belediyesi’nin tarımla alakalı köylere destek verdiğini duyduk ve bir dilekçe yazarak müracaat ettik. Sağ olsun Vahap Başkanımızın onayı ile kadınların işini kolaylaştıracak bu makine bize teslim edildi” ifadelerini kullandı.
“500 kilo üzümü yarım saat içinde hallediyorlar”
Makinenin kadınların işini kolaylaştırdığını söyleyen Kıvrak, “Kadınlar üzümü bir günde tepeleyerek çıkaracaklardı. Ama şimdi 500 kilo üzümü yarım saat içinde hallediyorlar, yani bir günde pekmez yapmış oluyorlar. Köyde herkesin sofralığın dışındaki üzümlerini pekmez yapıp iç piyasaya satabilmesi için çok güzel bir makine geldi. Köylülerimize hayırlı olsun. Tüm köylülerimiz adına Sayın Vahap Seçer Başkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
“Önceden teknede çiğniyorduk, şimdi rahatız”
Mahalle sakinlerinden Elif Yıldırım, yıllardır üzümü çiğneyerek sıkanlardan. Makine geldiği için çok mutlu olduğunu söyleyen Yıldırım, “Sizin sayenizde biz bu üzümü çıkarıyoruz. Allah razı olsun. Önceden teknede çiğniyorduk, şimdi rahatız. Yorulmuyoruz, 5 dakikada oldu şimdi. Ne mutlu bugünümüze” diye konuştu.
“Daha önceden pekmezi yapmak bir merasimdi”
Mahalle sakinlerinden Uğur Yıldırım da pekmezin yapım aşaması uzun olduğu için yorulanlardan. Yapılan destekle ilgili değerlendirme yapan Yıldırım, “Başkanımız makinemizi gönderdiği için çok teşekkür ediyoruz. Çok memnunuz. Daha önceden pekmezi yapmak bir merasimdi. Tepelemekle mücadele sonsuzdu” ifadelerini kullandı.
Pekmez işiyle uğraşanlardan Mehmet Yıldırım, makine desteğinin kendileri için büyük bir iyilik olduğunu ifade ederek, “Teşekkürler. Allah, Başkanımızı başımızdan eksik etmesin. Şu güzellik unutulmaz. Şimdi bir saat içerisinde pekmezimiz çıkıyor, kahvaltımızı yapıyoruz. Yorulmuyoruz” dedi.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.
24 Aralık 2024 09:07
24 Aralık 2024 08:55