A- A+

Büyükşehir Belediye Meclisi Mart Ayı 2. Birleşim Toplantısı Yapıldı

15 Mart 2022 10:40

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 yılı Mart ayı 2. Birleşim Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. 31 maddenin görüşüldüğü Meclis toplantısında konuşan Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinde tarıma önemli bir pay ayırdıklarını belirterek, “Tarım sektörüne mümkün olan en fazla desteği sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Tarımın sadece ekonomik yönü yok, sosyal yönü de var”

Meclis toplantısında bir Meclis üyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilere gübre desteği sağlayıp sağlamayacağını sordu. Tarım konusunda verdikleri destekleri tek tek anlatan Başkan Seçer, “Gübre konusu Türkiye’nin gündeminde olan bir konu. Temel tarımsal girdiler nelerdir? Ana hatlarıyla akaryakıttır, zirai ilaçtır, gübredir, tohumdur, bir de kullanıyorsa tarım elektriğidir. Demek ki bir sorun var ki destek talep ediliyor bizden. Bu sorunu bir iktidar Meclis üyesinin tespit etmesi çok önemlidir, çok değerlidir” dedi. Seçer, ekonomik ve sosyal yönü olan tarım sektöründe ana lokomotifin Tarım ve Orman Bakanlığı olduğunu ifade ederek, “Çünkü tarımın sadece ekonomik yönü yoktur. Sosyal yönü vardır, yanlış iş yaparsanız sosyal patlamaya neden olur. Açlık olur, gıda yoksunluğu olur ya da işsizlik olur. Tarım derken hepsini beraber görüyorum. Bitkisel üretim, hayvansal üretim, gıda hepsi bunun içerisinde” diye konuştu.

Gübredeki zam artış oranlarını da paylaşan Başkan Seçer, “Çok temel gübrelere baktım; örneğin amonyum sülfat; tüm limoncular, narenciyeciler bilir. Amonyum sülfat kullanılır Haziran’da, Temmuz’da. 1 yılda % 274 artmış. Üre % 203 artmış. DAP dedikleri diamonyum fosfat gübresi  % 186 artmış, amonyum nitrat gübresi nitratlı gübre % 165 artmış. Mazot %354 artmış, 6.51’den 23.06’ya çıkmış. Şimdi hal böyle olunca ve tabii ki bu yıl daha farklı bakmamız gerektiğini ben de düşündüm” diye konuştu.

“Mersin Büyükşehir Belediyesi tarıma fena olmayan bir bütçe ayırıyor”

Başkan Seçer, Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi’nin bütçe oranlarını paylaşarak, “Tarım Dairemizin bütçesi 2020 yılında 18 milyon liraydı, 2021’de 25 milyon liraya çıkarmışız. Bu yıl da 32 milyon liraya yükselttik. Biz daha biliyorsunuz ek bütçe de yapmadık, onu da yapacağız. Demek ki tarıma Mersin Büyükşehir Belediyesi, mevcut bütçemizi düşündüğünüz zaman fena olmayan bir bütçe ayırıyor. Baktım sadece Akdeniz ilçesine geçen yıl verdiğimiz destek 2 milyon 259 bin lira. Toplam 25 milyon bütçenin yaklaşık % 10'unu sadece Akdeniz ilçesine vermişiz. Mersin Büyükşehir Belediyesi geçen yıl organik gübre desteği de yapmış. Organik Tarım Projesi kapsamında 250 kilogram olmak üzere 25 ton fermente edilmiş çiftlik gübresi dağıtımı gerçekleştirmişiz 100 üreticimize. Bu yıl da 100 üreticiye yine aynı şekilde bu proje devam ettirilecek. Ayrıca biz mikrobiyal gübre dağıtımı da gerçekleştirmişiz. Örtü altı üretimi için orada da 200 üreticiye 3’er litre destek sağlamışız. Bu proje bu yıl da devam edecek ama bizim sadece desteğimiz bununla sınırlı kalmadı. Birçok konuda bizim desteklerimiz var. Hayvancılık projelerimiz var” dedi.

“Şu anda devletin Türk çiftçisine 107 milyar lira borcu var”

Tarım alanına en temel desteği Tarım ve Orman Bakanlığı’nın vermesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Başkan Seçer, devletin çiftçiye yasalar çerçevesinde vermesi gereken destek oranlarını da paylaştı. Seçer, “Bakın ben biraz da ziraatçı olduğum için dedim ki ‘devletin desteği ne durumda ona da bir bakalım.’ 2019 yılında 16 milyar lira destek vermiş merkezi hükümet. 2020’de 22 milyar lira, 2021’de 23 milyar lira vermiş. Buraya kadar tamam da bir hesap yaptım. Şu anda Türk çiftçisine 107 milyar lira borcu var devletin. Neden? Tarım Kanunu 21. Madde’ye göre; bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi milli hasılanın % 1’inden az olamaz. Ben baktım, gayrisafi milli hasılaları aldım. 2019’da 4 trilyon 320 milyar. 2020’de 5 trilyon 47 milyar, 2021’de 7 trilyon 588 milyar. %1’lerini aldım. Ödeneni düştüm; 61 milyar ödenmiş. Oysa 168 milyar ödenmesi gerekiyormuş. Demek ki 107 milyar da oradan. Aslında yasa gereği merkezi hükümetin de tarıma destek vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Tarım alanlarını koruma konusunda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kararlılığını dile getiren Başkan Seçer, “Tarıma mümkün olan en fazla desteği sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan, Aydıncık, Bozyazı ve Anamur’u ilgilendiren Akdeniz Katı Atık Bertaraf Tesisi ile alakalı yer sorununu ileterek, Başkan Seçer’e Tarım ve Orman Bakanlığı’na görüşmeler için birlikte gitme talebinde bulundu. Başkan Seçer, “Bazı çalışmalar yapmış Tarım ve Orman Bakanlığı. Biz de bunu tespit ettik. Kendileriyle temas o zaman kurulamamış. Konuya siz de hakimsiniz. Ben de hakimim. Zaten bir kredi kaçmış, hatta zamanında kullanılamayınca 22 milyon avro bizim hibe gitmiş. Biz şu an bir JICA kredisi tesis ettik. Yani bir kredi bulduk. O konuda sizin de bilginiz var. Onun çalışmalarını yapıyoruz. Bütün kurumlar nezdinde bunun görüşmelerini yapabiliriz. Önümüzdeki haftalarda zaten yeni Tarım Bakanımızla bir görüşmemiz olması gerekiyor. Çünkü DSİ, Pamukluk Barajı ile ilgili şu anda arzu etmediğimiz bir karar almış. O konuyu görüşmemiz gerekiyor. Benim böyle bir çalışmam var. Gidip görüşeceğim birçok konu var. Beraber gidersek ben de memnun olurum” ifadelerini kullandı.

Aydıncık’a otogar yapımı için yer bulduklarını söyleyen Ferat Aktan’a yanıt veren Başkan Seçer, “Otogar için yeri bulduğun anda projeyi yaptırıyorum. Onun sözünü veriyorum. Yani seçimlere gitmeden açılışını yaparız. Yeter ki yeri bul” dedi. Erdemli Belediye Başkanı’nın da otogarla ilgili yer konusunda yardımcı olmasını beklediklerini ifade eden Başkan Seçer, “Oraya da bir otogar sözü vereceğiz seçimden önce. Bekliyoruz” dedi.

“Kumkuyu’da marina yapılmasına kimse karşı değil”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nün 27/12/2021 tarihli yazısı doğrultusunda; Erdemli ilçesi, Kumkuyu Yat Limanı 1/1000 Ölçekli İmar Planında emsal değeri belirlenmesine yönelik plan notu değişikliğine ilişkin kurum görüşü verilmesi ile ilgili konu oy çokluğuyla kabul edildi. Yat limanından ziyade bir AVM’ye dönüştürülmesi kaygısı nedeniyle maddeye şerh koyan Meclis üyelerinin değerlendirmelerinin ardından Başkan Seçer, şunları söyledi:

“Buradaki Marina’nın sorunu da o. Marina oldu dev bir AVM. Bunlar resen yapılıyor Ankara’dan. Biz burada tabi olumsuz görüş bildireceğiz. Cumhur İttifakı üyelerine de buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Yani bu işlerin kolay olmadığını Ankara’nın bilmesi lazım ya da daha açık konuşayım; bizim bölgemizle ilgili alınacak kararların, resen alınacak kararların bölgemizi sıkıntıya sokacak kararlar olmaması gerektiği yönünde bizim takipte olduğumuzu söylememiz ya da belirtmemiz ve belli etmemiz lazım. Burada göstereceğimiz tavır da aslında bu. Biz burada bir AVM istemiyoruz. Orada marina yapılmasına kimse karşı değil. Şimdi yatırım adı altında başka filmler çevriliyor. Sanıyorum buradaki komisyondaki arkadaşlarımızın muhalefet şerhi de bundan ibaret. Ben arkadaşlarımın da bütün Meclis üyesi arkadaşlarımın da buna dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Haberin Fotoğrafları