Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Ticaret Borsası tarafından ‘Sağlıklı Beslenme ve Sağlıklı Yaşam İçin Bakliyat’ sloganıyla düzenlenen ‘Dünya Bakliyat Günü ve Bakliyat Yemekleri Sergisi’ programına katılım sağladı.
Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir ile Meclis Başkanı Münir Şen’in ev sahipliğinde düzenlenen programda; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kent protokolü, oda ve dernek başkanları, Mersin Ticaret Borsası üyeleri ve çok sayıda basın mensubu yer aldı.
Programda ilk olarak, Mersin Ticaret Borsası ve Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü işbirliğiyle düzenlenen ‘Bakliyat Yemekleri Sergisi’ gezildi. Sergide 13 çeşit bakliyattan yapılan 120 çeşit yiyecek yer aldı. Başkan Seçer ve kent protokolü sergide yer alan yemekler hakkında şeflerden bilgi alırken, programa katılım sağlayan Türk Yemek Uzmanı ve Yazar Sahrap Soysal ile de sohbet ettiler.
Başkan Seçer: “Büyükşehir uhdesindeki 1/5000’lik imar planlarının çalışmalarını bitirdik”
Türkiye’nin bakliyat işleme, pazarlama ve ihracatı konusunda en gelişmiş bölgesinin Mersin olduğuna dikkat çekerek konuşmasına başlayan Başkan Vahap Seçer, Mersin’in bir ticaret kenti ve limanı aracılığı ile dünyaya açılma imkanı taşıyor olmasının bakliyat sektörünün özellikle 1980’li yıllardan sonra çok gelişmesine vesile olduğunu söyledi. Sektörün Mersin bölgesini ilgilendiren ayağının işleme ve ticaret kapasitesi olduğunu dile getiren Seçer, bakliyat sektörünün Mersin’e önemli bir ekonomik hareketlilik sağladığını aktardı. Seçer, sektörün istihdam yaratmasının yanı sıra diğer sektörlere de direkt ya da dolaylı olarak etki ettiğini söyledi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yetki ve sorumluluk alanlarında bulunun ve bakliyat sektörünü ilgilendiren çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi veren Başkan Seçer, “Uzun yıllardır bekleyen bir imar planlaması düzenlemesi sorunu vardı Akdeniz ilçesinin. İlk beş yıllık görev süremiz içerisinde Mersin Büyükşehir Belediyesi uhdesindeki 1/5000’lik imar planlarının çalışmalarını bitirdik. Şu anda Akdeniz Belediyesi uygulama imar planlarını yapıyor ve birkaç ay içerisinde de bitireceğini umut ediyorum. Bu önemli, çünkü bakliyatçı firmaları gelişmek, genişlemek ve üretim kapasitelerini artırıcı yatırımlar yapmak istiyor ama yer bulmakta zorlanıyor. İşte bu çalışmaların nihayetlenmesi sonucunda artık o bölgede depolama alanı ya da fabrika alanı arazilerinin fiyatları makul seviyelerde olacak. İstemediğiniz kadar da arsa edinme, yeni yatırım yapma imkânı ortaya çıkacak” diye konuştu.
“Demir yoluna paralel, Huzurkent’e kadar gidecek 50 metre genişliğinde bir bulvar açacağız”
Kentlerin her daim canlı bir organizma olduğunu ve kenti yönetenlerinde bu bilinç ile 10 yıl sonrasını düşünerek stratejiler geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi olarak tüm hizmetlerde bu bilinç ile hareket ettiklerini kaydetti. Sözünü ettiği imar planlarının tamamlanmasının ardından demiryoluna paralel olarak ilk etapta Huzurkent Mahallesi’ne kadar gidecek 50 metre genişliğinde bir bulvar açmayı planladıklarını vurgulayan Seçer, “Bu muazzam bir iş olur ve kenti rahatlatır. Bu çalışma, kentin trafiğini özellikle Doğu-Batı aksındaki trafiği muazzam rahatlatır. Ancak Karayolları Genel Müdürlüğü uhdesinde bulunan mevcut D-400 karayolunun çok hızlı bir şekilde elden geçirilmesi, revizyona girmesi, yeni ölçülerle, yeni anlayışla refüjlerin daralıp, her bir gidiş-geliş bölgesine birer şerit ilave edecek bir alan yaratılıp rahatlatılması gerekiyor. Diğer taraftan zaten Karayolları Genel Müdürlüğü otobandan MTOSB’ye bağlantı yolunu açtı. Fakat MTOSB’ye kadar kendi uhdelerinde olan yolu yaparlarsa bu bölgenin trafiği de otobana akar ve burayı da rahatlatmış olur” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’de İstanbul’dan sonra en yoğun lojistik filosunun olduğu bölge Mersin”
Loijstik sektörünü, ‘Mersin’in birçok sektörünün yarattığı dev bir sektör’ olarak tanımlayarak konuşmasını sürdüren Seçer, Mersin’de tarım, bakliyat, sanayi gibi her alanda hareketlilik olduğunu ve bu durumun üretimin bir başka bölgeye aktarılmasını zorunluğu kıldığını söyledi. Seçer,
“Bu aktarımları deniz yolu veya kara yoluyla yapacaksınız. Türkiye’de İstanbul’dan sonra en yoğun lojistik filosunun olduğu bölge Mersin. Ama bizim bir lojistik köyümüz yok. İlgili bakanlığın, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ve sektördeki aktörlerin işbirliği ile Mersin'in bu yatırımı yapması gerektiğini söylemek istiyorum” dedi.
“Yeni Nakliyeciler Sitesi’ni Mayıs ayında hizmete sunacağız”
Mersin Büyükşehir belediyesi olarak yaklaşık 80 dekarlık bir alan üzerine, içerisinde 180 tır kapasiteli yeni Nakliyeciler Sitesi’ni tamamlamak üzere olduklarını belirten Seçer, “Mayıs ayında, Huzurkent’te yapımı tamamlanan yaklaşık 80 dekar üzerindeki 180 tır parkı, sosyal tesisleri, yazıhaneleri, bankası, lokantası olan yeni nakliyeciler sitesini Mersinli nakliyeci esnafının hizmetine kazandıracağız” sözlerine yer verdi.
“Kümelenme yapalım, Sektörleri bir araya getirelim”
Konuşmasının son bölümünde birçok sektörün ortak talebi olan Organize İhtisas Küçük Sanayi Siteleri hakkında düşüncelerini paylaşan Başkan Seçer şunları kaydetti:
“Kümelenme yapalım, Sektörleri bir araya getirelim. Mobilyacılar, bakliyatçılar, hurdacılar, oto tamircileri, galericiler bir araya gelmek istiyor. Bu duruma imkan sunacak yeni gelişme alanı Akdeniz ilçemizdir. Yeni yaptığımız imar çalışmalarından sonra orada arazi arzının artmasından sonra da bu işlere çok rahatlıkla yine işbirliği halinde el atıp çok kısa sürede netice alabiliriz. Belediyenin Ticaret ve Sanayi Odası’nın ve en önemlisi hükümeti ve bütün kurumları temsilen de Valiliğimizin bu işin içerisinde olması önümüzü açar, bizi rahatlatır, manevra kabiliyetimizi, hız kapasitemizi arttırır ve böylece Mersin’in birçok sorununu çözebileceğimizi düşünüyorum.”
Başkan Seçer konuşmasını “Gününüz kutlu olsun. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam için bakliyat yiyorum” sözleri ile tamamladı.
Vali Pehlivan: “Bu faaliyetler istihdamın ve yeni yatırımların önünü açıyor”
Bakliyat gibi pek çok boyutu olan bir üretim ve pazarlama sektöründe dikkat çekmenin çok önemli olduğunu belirten Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, dünyada gıda güvencesi denilen bir kavramın yanı sıra arz güvenliği denilen bir kavram olduğuna da dikkat çekti. Vali Pehlivan, “Ülkemizde bu anlamdaki sanayi kümeleşmesinin yüzde 70’i bizim elimizde. Onlarca firmamız ki -250 olarak ifade ediliyor- bu alanda faaliyet gösteriyor. Bu firmalarımız bu faaliyetlerini gerçekleştirirken, ihracat odaklı bir anlayışla yola devam ediyorlar. Bu faaliyetler aynı zamanda istihdamın ve yeni yatırımların da önünü açıyor” diye konuştu.
Özdemir: “Türkiye bir bakliyat ülkesi”
Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, bakliyatın sahip olduğu özellikler nedeniyle en sağlıklı gıdalar arasında yer aldığını ifade ederek, Mersin’in ülkedeki bakliyat ticaretinin merkezi olduğunu belirtti. Özdemir, “Sağlık sorunları ile mücadelede bakliyat en etkin besin kaynakları arasında gösteriliyor. Çünkü baklagiller protein açısından zengindir, önemli bir lif kaynağıdır, temel vitamin ve mineralleri bulundurur. Kolesterol bulunmaz, glüten içermez, antialerjiktir. Hayvansal proje içeren diğer gıdalara kıyasla daha uzun süre bozulmadan saklanabiliyor. Porsiyon başına maliyeti düşüktür. Bakliyat sadece insanlar için değil, toprak için de çok faydalıdır. Toprağa azot salgıladığından dolayı toprağı daha verimli hale getiriyor. Türkiye bir bakliyat ülkesi. Üretim kültürümüz var, üretmeyi biliyoruz. Ticaret kültürümüz var. Bu zenginliğimizi kaybetmemeliyiz. Geleceğin gıdası bakliyat” ifadelerine yer verdi.
Şen: “Mersin sadece ülkemizin değil dünyanın sayılı bakliyat ticaret merkezlerinden biridir”
Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Münir Şen, bakliyat üretiminin 2016 yılından bu yana yüzde 15 arttığını kaydederek, tüketim alanlarının da yaygınlaştığından söz etti. Şen, bakliyatın Türkiye ve Mersin için ayrı bir önemi olduğunu da kaydederek, “Mersin sadece ülkemizin değil dünyanın sayılı bakliyat ticaret merkezlerinden biridir. Dünyanın hiçbir şehrinde Mersin’deki gibi yoğun şekilde kümelenmiş bir bakliyat sektörü yoktur. Ülkemiz bakliyat ürünlerinin işlenmesine dayalı sanayinin yaklaşık yüzde 70’i Mersin’de kuruludur. Benzer bir şekilde ülkemiz bakliyat dış ticaretinin yüzde 80’i Mersin üzerinden yapılmaktadır. İlimizde 250’yi aşkın firma bu sektörde çalışmakta olup, istihdama önemli bir katkı sağlamaktadır. Mersin’de toplam ihracatının yüzde 18’i bakliyattan gelmektedir” diye konuşarak bilgiler verdi.
Konuşmaların ardından program yemek ile devam etti. Programda; Kum Sanatı Ressamı Doktor Ramazan Yumrutepe tarafından da gösteri yapıldı.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.
Bugün 15:11
Bugün 09:05
19 Aralık 2024 13:03
19 Aralık 2024 09:06