Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kent belleğinde önemli bir yeri olan İstiklal Caddesi’ni yeniden canlandırmak, yaya ve araç trafiğini rahatlatmak amacıyla Büyükşehir tarafından sürdürülen yenileme çalışmalarını yerinde inceledi. Seçer, ilk etabı tamamlanarak araç ve yaya trafiğine açılan caddenin, 2. Etabında devam eden çalışmalar hakkında teknik ekipten bilgi aldı.
Başkan Seçer, incelemelerinin ardından Mersin Perakendeci İş İnsanları Derneği (MEPİAD) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya katılarak, çarşı esnafı ile bir araya geldi. Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından İstiklal Caddesi üzerinde esnafın da yaptığı değerlendirmelerle hayata geçirdikleri projeler çerçevesindeki çalışmaların sonucunu irdelemek, oluşan ve oluşabilecek sorunları görüşmek, önerileri almak ve esnafın bu konudaki telkinlerini dinlemek için bir araya geldiklerini kaydetti. İstiklal Caddesi üzerinde hayata geçirdikleri projeler çerçevesinde ilk etabı tamamladıklarını ifade eden Seçer, “Hiçbir şekilde, hiçbir noktada yasak savmak için iş yapılmadığını bilmenizi istiyorum. Özellikle sizin görmediğiniz altyapı, yağmur suyundan elektrik hatlarına ve kanalizasyona kadar olması gerektiği gibi bir altyapınız oldu. Bugüne kadar hiç yapılmamış işler yapıldı. Üstyapıda da bir proje çalışması oldu. En iyisini yapmaya çalıştık” dedi.
2. Etabın ardından hızlı bir şekilde 3. Etabı da tamamlayıp Çamlıbel projesine başlayacaklarını kaydeden Başkan Seçer, “Aynı ekip Çamlıbel’deki düzenlemeleri yapacak. Biz takriben Haziran ayı başında Taş Bina’yı boşaltıp orada restorasyona başlıyoruz. Çamlıbel’deki yeni binamıza geçeceğiz. Bizim oraya geçmemiz caddenin, sokağın canlanmasına katkı yapacak. Nasıl ki Silifke Caddesi’ne MESKİ’yi taşıdık; sanıyorum iyi oldu oraya gelmesi, insan trafiği arttı. Bunlar merkez için çok büyük birikimler olacak. Bunlar olacak ki, merkeze insan girsin. İstiklal Caddesi’ne dokunmak, Çamlıbel’i yapmak, MESKİ’nin buraya ve bizim Çamlıbel’e taşınmamız, Metro inşaatı; Mersin merkezin canlanmasına bir katkı demektir” diye konuştu.
“Kendi iç dinamikleri Mersin’i cazip hale getiriyor”
Mersin’in nüfus artışının planlananın çok üstünde olduğuna dikkat çeken Başkan Seçer, bu artışın devam edeceği öngörüsünde bulunarak şunları söyledi:
“Bu kentin nüfusu bizim yıllık yüzde 1.2 nüfus artışı planlamamızın çok çok üzerinde. Hatta bizim 10-15 yılda tahayyül ettiğimiz nüfus artışını, bir doğal afet sonucu meydana gelen nüfus hareketinde sağladığını gördük. Mersin zaten göçle büyümüş bir kent ve süratle gelişiyor. Kendi iç dinamikleri Mersin’i cazip hale getiriyor. Cazip olmasından kaynaklı da, gelecek 10 yıl içerisinde önemli nüfus hareketleri olacağı görüşündeyim.”
Kırmızı-Lacivert İşhanı hakkında; “Yasal olarak ben orayı yıkmak zorundayım”
Kırmızı-Lacivert İşhanı’nı yıkmak zorunda olduklarını ve Zafer Çarşısı’nın boşaltılması gerektiğini belirten Başkan Seçer, o bölgede bulunan esnaf için Silifke Caddesi’nde bulunan Öğretmen Evi’nin yerinin tahsisini istediklerini ancak herhangi bir yanıt alamadıklarını söyledi. Seçer, Büyükşehir Meclis’inde de konuyu defaatle gündeme getirdiğini hatırlatarak “Milli Emlak yer versin ben gereğini yapacağım. Öğretmen Evi’nin olduğu 2 bin metrekare yeri verin, ben oraya çok şık dükkânlar yapayım. 80 dükkân var, çoğu da küçük, 4-5 metrekarelik dükkânlar. Ben günlerdir bekliyorum” dedi.
Tüm yapıcı girişimlerine rağmen ilgili resmi kurumlardan herhangi bir olumlu dönüş alamadığını dile getiren Başkan Seçer, “Yasal olarak ben oraları yıkmak zorundayım, yapacak hiçbir şey yok. Bu konu yeni bir konu da değil. Biz birkaç yıldır kendileriyle görüşüyoruz. Zafer Çarşı’sında olan dükkânların tamamı Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ait ve oradaki esnafların tamamı da bizim kiracımız. Biz hukuki çerçevede bu dükkânların belli bir zaman dilimi içerisinde boşaltılmasını kendilerinden istedik” dedi.
İstiklal Caddesi’nin yaya kullanımına uygun, transit bir cadde olduğunu ve projesini geliştirirken esnaf ile fikir alışverişinde bulunup, sürekli görüşmeler sağladıklarına dikkat çeken Başkan Seçer, “İstiklal Caddesi’ni düzenlerken de hep sizden fikir aldık. Burası transit bir cadde. Siz esnafsınız. Biz bu kadar 1. sınıf kaldırımları buraya rağbet olsun diye yaptık. Şimdi cephe giydirmesine başladık ilk etapta. 1. katların cephe giydirmesini yapıyoruz. Bunları da yayalar gelsin alışveriş etsin diye yapıyoruz. Biz yayaya açık, bisiklet yolu olan bu çalışmayı, insanların güvenliği için yapıyoruz. Onlar oradan seyir halinde gitsin, motosikletler, kuryeler, bisikletler, scooterlar, alışveriş eden yayalara tehlike olmasın diye yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Mersin’e, halkıma kalpten hizmet ediyorum”
4 yılda mevcut imkanlarla yapılabilecek her hizmeti Mersin halkı adına yaptıklarını vurgulayan Seçer, “Ben Allah katında da hukuk katında da kendi vicdanımda da son derece müsterihim. Bunu samimiyetimle söylüyorum. Ben iyi niyetimle ve Mersin’i kalpten severek, halkımı kalpten sayarak hizmet ediyorum, emin olabilirsiniz. Aldığım hiçbir kararda halkla inatlaşma olamaz. Hepinizi, her birinizi seviyorum. Beraber çözelim problemleri. Siz bana yardımcı olun. Emin olabilirsiniz sizden farklı hiçbir şey düşünmüyorum” dedi.
Proje hakkında
Mersin kent tarihi için önemli bir aks olan İstiklal Caddesi’ni eski canlılığına kavuşturmak, tescilli kültür varlıklarını ön plana çıkarmak, engelli ulaşımını kolaylaştırmak ve yaya güvenliğini artırmak, yoğun saatlerde trafik sıkışıklığını azaltmak, yaya hareketini artırarak bölge esnafına katkı sağlamak amacıyla yapılan çalışmalarda, Tren Garı ile Özgür Çocuk Parkı Kavşağı arası yaklaşık 1.2 km mesafedeki Cadde Ulaşım Ana Planı doğrultusunda Doğu-Batı yönlü tek yön olarak projelendirildi. Proje kapsamında; kent bütünündeki bisiklet yolu ile bağlantı sağlanarak bisiklet yolu ağı genişletilirken, modern sokak mobilyaları ile donatılıp yaya hareketinin daha konforlu sağlanması için geniş kaldırımlar tasarlandı.
Yağmur suyu drenaj hattının yenilendiği çalışmalar kapsamında, mevcut ağaçlar korunarak yeni ağaçlar ve çim alan ile yeşil bir aks oluşturuldu. Projede ayrıca meydanda bulunan ağaçların altına insanların dinlenebileceği bank tasarımları yapıldı. 70 araçlık otoparkın da yer alacağı çalışmalar kapsamında, gün içerisinde İstiklal Caddesi’ndeki trafik yoğunluğunu kontrol altında tutabilmek adına Güney ve Kuzey sokak girişlerine hidrolik bariyerler yapıldı. Projenin 3. Etap çalışmaları ise Özgür Çocuk Parkı ile Çetinkaya Mağazası arasında gerçekleştirilecek.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.
Dün 19:31
09 Kasım 2024 09:00
09 Kasım 2024 09:00
09 Kasım 2024 09:00
08 Kasım 2024 13:47