Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi’ne bağlı Evde Sağlık ve Bakım birimi, verdiği fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti ile yürüyemeyen hastalara umut olmaya devam ediyor. Verdiği hizmetle yatağa bağımlı birçok hastanın ilk adımlarını yeniden atmasını sağlayan Evde Sağlık ve Bakım ekipleri, doktorların ‘Artık yürüyemezsin’ dediği 69 yaşındaki Bahattin Aslan’ın da elinden tuttu.
Tozkoparan Mahallesi’nde yaşayan ve 2018 yılında geçirdiği 2. bel fıtığı ameliyatı sonrası yatağa bağımlı hale gelen ve ayağını bile kaldıramayan Bahattin Aslan, daha önce farklı yerlerde fizik tedavi hizmeti alsa da ilerleme kaydedemeyince, çareyi Büyükşehir Belediyesi’nde aradı. Yaklaşık 1 yıl önce Büyükşehir Belediyesi’ne başvuran Aslan; fizyoterapistlerin evde özenle verdiği fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti ile yeniden ayağa kalktı. Aslan, şu an walker desteği ile evin içinde yürüyebiliyor ve kendi kişisel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Kış aylarında merkezde, yaz aylarında ise Aladağ’da bulunan yayla evine giderek fizik tedavi hizmetini sürdüren ekipler, Aslan’ın çocukları gibi olmuş.
Aslan’ın yürüyebilmesi sonrası hem Bahattin Aslan, hem de 5 yıl boyunca ona bebek gibi bakan eşi İmren Aslan’ın mutluluğu görülmeye değer.
Bahattin Aslan: “Ayaklarım hiç tutmuyordu”
Bahattin Aslan, 2. ameliyatın ardından doktorların kendisine yürüyemeyeceğini söylediğini belirtti. Aslan, ameliyat sonrası süreci anlatarak “ ‘Sen yürüyemezsin’ dediler. 5 sene yürüyemedim. Başka yerlerde fizik tedavi hizmeti aldım, ama faydasını göremedim” dedi. Çocuklarının Büyükşehir’e dilekçe verdiğini, kısa süre sonra da fizyoterapistlerin geldiğini söyleyen Aslan, “Ayaklarım hiç tutmuyordu, uyuşuktu. Fizyoterapist kızımız hareketler yaptırdı. Haftada bir geldi. Şimdi tuvalete gidip geliyorum. Çok zorluklar çektim. Bir Allah bir ben bilirim. Allah kimseyi köşeye yatırıp da kapıya baktırmasın. Çok zor. Hanımı da çok yoruyorduk” diye konuştu.
“Yürümek çok güzel bir duygu, mutluyum”
Aslan, 5 yıl sonra yürümenin verdiği mutluluğu, “Yürümek çok güzel bir duygu. Oy kullanmaya bile gittim. Mutluyum çok şükür. Yazlıkta da geldiler. Ben hiç yorulmadan tedavimi orda da yaptılar. Vahap Başkanımıza teşekkür ederim, Allah razı olsun” cümleleriyle anlattı.
İmren Aslan: “Yeniden yürüyünce çok mutlu olduk”
Yatağa bağımlı kalan eşine bakan İmren Aslan, sürecin eşi kadar kendisi için de çok zor geçtiğini belirterek, “Eşim böyle rahatsız olunca hep onunla ilgilendim. Çocuğun altını bile değiştirmek çok zor, büyük insanınkini değiştirmek daha da zor, yorucu. 5 sene böyle devam etti. Çok şükür eşim sağlığına kavuştu. Benim de işim kolaylaştı. Vahap Başkanımdan da memnunum. Ona da çok teşekkür ediyorum, saygılarımı, sevgilerimi yolluyorum” dedi
Gürler: “Amacımız tamamen bağımsız yürümesini sağlamak”
Bahattin Aslan’ın tedavi öncesi sürecini anlatan Sağlık İşleri Dairesi’nde Fizyoterapist olarak görev yapan Bengisu Gürler, Bahattin Aslan’ın bel fıtığının yanı sıra kalp problemlerinin olduğunu da kaydederken, disk protezi ameliyatı geçmişinin de olduğunu söyledi. Tüm bunların yürüyememesinde etken olduğunu kaydeden Gürler, “Biz geldiğimizde 5 yıl boyunca hiçbir hareketini gerçekleştiremeyen, tamamen yatağa bağımlı bir hastaydı. Biz yavaş yavaş yatak içi egzersizleriyle önce bacaklarındaki kuvvetlendirmeyi artırdık. Daha sonra oturma ve ayağa kalkma dengesi için egzersizlerimizi uyguladık. Durumu iyiye gittikçe egzersizlerimiz çeşitlendi. Bağımsızlığını kazandığını fark ettiğimizde, yürüme-denge egzersizleri ile beraber tedavimizi taçlandırdık” dedi.
Aslan’ın durumunun her gün daha iyiye gittiğini kaydeden Gürler, “Şu anda kendisi yataktan kalkıp oturabiliyor, walker desteğiyle evin içinde yürüyor. Şu anki amacımız tamamıyla bağımsız yürümesini kazanması. 5 yıl boyunca hiç hareket etmeyen ve yatağa bağımlı bir şekilde yaşayan bir hastayı şu an hayata döndürdük” dedi. Aslan’ın tedavisine kış aylarında Tozkoparan’da yaz aylarında ise çıktıkları Aladağ Yaylası’nda devam ettiklerini söyleyen Gürler, tedavi sürekliliğinin Aslan’ın iyileşmesinde önemli rol oynadığıanı belirtti. Gürler, bu tarz şikayetleri olan hastaların Alo 185 ve 0324 223 42 42 nolu numarayı arayarak evde fizik tedavi talebinde bulunabileceklerini de ekledi.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.
Dün 08:58
13 Kasım 2024 10:40
13 Kasım 2024 09:06
13 Kasım 2024 09:00
12 Kasım 2024 09:12
12 Kasım 2024 09:07