A- A+

Seçer: “29 Ekim; Egemenliğin Saraydan Alınıp, Millete Verildiği Gündür”

29 Ekim 2022 17:04

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, eşi Meral Seçer ile birlikte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 99’uncu yıldönümü dolayısıyla Mersin Valiliği tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen resmi törene katıldı.

Kutlama programı; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan'ın Kültür Merkezi Şeref Salonu’nda tebrikleri kabulüyle başladı. Tebriklerin ardından program Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Vali Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik ve Başkan Vahap Seçer, meydandaki öğrencilerin ve halkın bayramını kutladı.

Tüm vatandaşların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Başkan Seçer, Cumhuriyet’in birçok değerli kavramı içinde barındırdığından bahsederek, “Cumhuriyet’in ilan edildiği 29 Ekim, egemenliğin saraydan alınıp millete verildiği bir gündür. Devletin kurum ve kurallarıyla çağdaş bir normda, ülkede faaliyetlerine başladığı bir gündür. Bir kişinin ağzından çıkan talimatların değil; halkın iradesinin yansıdığı, toplumun Meclis tarafından alınan kararlarla yönetilmeye başlandığı ilk gündür” dedi.

Her Cumhuriyet’in, beraberinde demokrasi ve hukuk devleti getirmediğini de vurgulayan Başkan Seçer, “Bizim Cumhuriyet anlayışımız, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’tir. Yani; laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti tanımlamasına uygun bir yönetimden bahsediyorum. Yoksa, son günlerde Cumhuriyeti de herkes kendince yorumlamaya ve şekillendirmeye başladı” diye konuştu.

Demokrasinin; kuvvetler ayrılığı prensibi çerçevesinde, çoğulcu parlamenter sistemle taçlanması gerektiğini belirten Başkan Seçer, “Son 5 yıldır bundan uzaklaşan bir Türkiye görüyoruz. Bugün ortaya koyduğumuz demokrasi mücadelesi tam da bununla ilgili. Ben ilk fırsatta Türkiye’nin; parlamenter sistemin güçlü olduğu, millet iradesinin tam olarak tecelli ettiği ve parlamentonun kararlarıyla yönetildiği bir ülke konumuna geleceğine olan inancımı dile getirmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Seçer: “Sevgi ve saygı dilini kullanmaktan kesinlikle vazgeçmeyeceğiz”

Geride kalan 3,5 yıllık süre içinde toplumu ayrıştırmaya, ötekileştirmeye yönelik bir nefret dili kullanmadığını; tam aksine onları hep sevgiyle kucaklayan, adaletli, oy veren vermeyen, kendi siyasi görüşümüzden olan olmayan herkese sevgiyle, saygıyla hizmet götürdüğünü sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Bizim iktidarımızda da tablo aynen böyle olacak. Biz yerel seçimlere girerken sevgi ve saygı dilini kullandık, ama rakiplerimiz Türkiye’nin bekasından, alakasız şeylerden bahsettiler. Şu anda da aynı tablo yaşanıyor. Fakat, yolun sonu göründü. Ben çok iddialı bir tez ortaya koyuyorum; gelecek yıl bizim anlayışımızın hakim olduğu bir Türkiye Cumhuriyeti’nde, ikinci 100 yılın kapısını aralayacağız” ifadelerini kullandı.

 

Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.

Haberin Videosu