Bu yıl ‘Yenileşmeler’ temasıyla ikincisi düzenlenen ve konuk ülkenin Fransa olduğu Uluslararası Edebiyat Festivali ile Mersinlileri edebiyat dolu günler bekliyor. Kongre ve Sergi Sarayı’nda ‘Edebiyatın Kimliği’ konu başlığı ile başlayan Edebiyat Festivali’nin ilk gününde, edebiyat alanında birbirinden önemli yazar ve şairler Mersinlilerle buluştu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen festivalin açılış konuşmaları Kültür ve Sosyal İşleri Dairesi Koordinatörü, Opera Sanatçısı Bengi İspir Özdülger ve Festival Direktörü Cemal Sakallı ve tarafından yapıldı.
Özdülger: “Yaptığımız çalışmalarda her zaman sanatın ve sanatçının destekçisi olduk”
Kültür ve Sosyal İşleri Dairesi Koordinatörü, Opera Sanatçısı Bengi İspir Özdülger gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak kültürel ve sanatsal çalışmaların ne kadar önem taşıdığının ve bu çalışmaların halka her şekilde yayılması gerektiğinin bilincinde olduklarını vurguladı. Özdülger, “Sanat bizim vazgeçilmezimiz. Yaptığımız çalışmalarda her zaman sanatın ve sanatçının destekçisi olduk, olmaya da devam edeceğiz. Sanatın en önemli dinamiklerinden ve disiplinlerinden bir tanesi olan edebiyatla bir araya gelmiş olmanın ayrı coşku ve heyecanını duyuyoruz. Uluslararası Mersin Edebiyat Festivali bizim çok önemsediğimiz bir çalışma” dedi. Mersin’in kültür ve sanat dolu bir şehir olduğuna işaret eden Özdülger, “Mersinimiz; sanatsal değerler anlamında gerçekten çok zengin, çok değerli sanatçılara ev sahipliği yapan, bu topraklarda büyüyen birçok önemli şair ve yazarı yetiştirmiş bir şehir. Bu bakımdan şanslı şehirlerden biriyiz. Böyle bir festivali şehrimize kazandırmanın da gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Sakallı: Biz bu festivalle arınmayı, yenileşmeyi murat ettik”
Açılışta konuşan Festival Direktörü Cemal Sakallı, “Bu festivalle edebiyatımızda yeni olanın ne olduğunu ya da olup olmadığını anlamaya çalışacağız. Konuşulanlar, söylenenler üzerine düşüneceğiz. Çünkü anlatılar bir düşünme ortamı yaratır. Yazarlarımız, buradaki sözleriyle bize düşünme fırsatı verecekler. Onların söyledikleri üzerine düşüneceğiz. Festivalimize katılarak hayatımıza ışık düşüren, zihnimize zindelik katan, bakışımızı, görüşümüzü çoğaltan yazarlarımıza şükran duygularımı sunuyorum. Davetimizi çekincesiz kabul eden, yazı masalarından kalkıp bize gelen yazar dostlarımıza çok teşekkür ediyorum. Edebiyat ve sanat bir arınmadır. Biz bu festivalle arınmayı, yenileşmeyi murat ettik” diye konuştu.
Festivalde; Fransız şair ve yazar Michel Cassir ‘Şiir; Köklerden Sıradan Yüceliğe’ konu başlıklı konferansı ile değerli bilgiler paylaştı. Ardından yazar Sema Kaygusuz ise ‘Tekneyi Sırtlanmak’ konu başlıklı konferansı ile edebiyatseverlere kıymetli bilgiler sundu.
Festival, keyifli ve bilgi dolu söyleşilerle başladı
‘Edebiyatın Kimliği’ konu başlığı altında gerçekleştirilen ilk söyleşi yazar ve şair Celal Soycan’ın ‘Edebiyat ve Dil Üzerine Poetik Notlar’ oldu. ‘Bir Kalemin Topografyası’ konu başlığında söyleşi gerçekleştiren bir diğer yazar da Mesut Varlık’tı. Ardından çevirmen, araştırmacı yazar Tuncay Birkan, ‘Türk Yazarının Muhalifliği Öğrenmesi’ konu başlığında gerçekleştirdiği keyifli sohbetle katılımcılardan tam not aldı.
Festivalin; ‘Mersin’den Poetikalar ve Şiirler’ başlığıyla gerçekleşen ‘Okumalar’ bölümü de birbirinden değerli şairlerin şiirlerini okumasıyla sürdü. Şair Yonca Yaşar’ın moderatörlük yaptığı; şair Aydan Yalçın, Sadık Yaşar, Mitat Çelik ve Yonca Yaşar’ın şiirlerini okuduğu bu bölümü de katılımcılar ilgiyle dinledi. Söyleşinin ardından gerçekleştirilen ‘Mersin: Sanatın ve Sanatçının Kenti’ sergisinde de Mersinli şair ve yazarların eserlerinin yer aldığı fotoğraflar sunuldu. Festivalin ilk günü gerçekleştirilen piyano dinletisi ile sürdü. Festivalde katılımcılara plaket ve çiçek taktimi yapıldı.
Cassir: “Buranın bir parçası gibi hissediyorum”
Mısır’da doğduğu için Mersin’de kendi evine dönmüş gibi hissettiğini söyleyen Fransız şair ve yazar Michel Cassir, “Mersin’in kozmopolit bir şehir olduğunu hissedebiliyorum ama aynı zamanda kendimi evimde hissediyorum. Türkiye’nin birçok yerinde bulundum ama Mersin’e ilk defa geliyorum. Dolayısıyla ben kendimi Türkiye’den gibi hissediyorum. Buranın bir parçası gibi hissediyorum” dedi. Bu tarz festivallerin hem yazarları hem de okurları buluşturduğunu söyleyen Cassir, “Bu yüzden bu tarz şeylerin ortak kültür yaratma ve farkları kaldırma adına çok önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
Kaygusuz: “Bir şehri şehir yapan sanat, etkinlik, kitap konuşulmasıdır”
Festivalde ‘Tekneyi Sırtlanmak’ konulu konferansıyla yer alan yazar Sema Kaygusuz ise, “Şehirlerde edebiyat en başta olmak üzere kültür sanat üzerine hiçbir etkinlik yoktur ki boşa gitsin. Bir an gelir bir kişi için konuşursunuz, bir an gelir yepyeni bir okur dünyasıyla tanışırsınız” dedi. Bu tür festivallerin sadece gelen seyirciler için değil katılan yazarlar için de önemli bir deneyim olduğuna dikkat çeken Kaygusuz. “Ben her seferinde heyecan duyuyorum. Katılım gayet güzel, çok kalabalık. Bir şehri şehir yapan sanat, etkinlik, kitap konuşulmasıdır. Kaçırmasınlar, kendi şehirlerinde çok uzak yerlerden gelen insanlar bir araya geliyorlar. Bu çok güzel bir karşılaşma fırsatı. Herkesi yeniden şekillendirecek deneyimleri kaçırmamak lazım” ifadelerine yer verdi.
Soycan: “Umarım enerjimiz, hevesimiz ve arzumuz azalmadan sürer”
Mersin için çok kıymetli bir etkinlik olduğunu kaydeden yazar ve şair Celal Soycan, “Edebiyat gibi yaygın olmayan konuyu sahiplenip Türkiye ölçeğinde hatta uluslararası ölçekte bir organizasyona dönüştürmek hem bir cesaret, hem bir vizyon işi” sözlerine yer verdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir etkinliğe sahip çıkma cesaretini gösterdiği için özel bir teşekkürü hak ettiğini vurgulayan Soycan, “Vahap Bey'in yaptığı çok şey oldu kente. Bu bağlamda bu etkinliğin sürdürülebilir bir etkinlik olarak ayrıca çok kıymeti var. Başta Sayın Başkan Vahap Seçer olmak üzere belediyedeki emeği geçen herkesi tek tek kutluyorum. Çok kıymetli bir süreç yaşanıyor. Umarım enerjimiz, hevesimiz ve arzumuz azalmadan sürer” diye konuştu.
Birkan: “Ben bu kadar kalabalık beklemiyordum”
Festivalde ‘Türk Yazarının Muhalifliği Öğrenmesi’ söyleşisiyle Yazar Tuncay Birkan, festivale güçlü bir katılı olduğunu ve bundan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Ben bu kadar kalabalık beklemiyordum. Çok hoş bir sürpriz oldu benim adıma. Mersin’de edebiyat ortamının sandığımdan ve uzaktan anlaşılandan çok daha canlı olduğunu gözle görülür kanıtı oldu burası. Çok da iyi bir program hazırlanmış. Programı hazırlayan herkesin ellerine sağlık. Keşke ben de kalıp tamamın izleyebilseydim. Dönmek zorundayım. Bütün Mersin halkını festivale ilgi göstermeye ve katılmaya davet ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Varlık: “İstanbul’da bile gerçekten bu yoğunlukta edebiyat festivali düzenlemek kolay olmuyor”
Büyükşehir Belediyesi’ne dolu dolu bir festival düzenlediği için teşekkür eden yazar Mesut Varlık, “İstanbul’da bile gerçekten bu yoğunlukta bu dolulukta edebiyat festivallerini düzenlemek o kadar da kolay olmuyor. Umarım bundan sonra da bu edebiyat festivali devam edecektir. Üstelik daha da artarak, daha çeşitlenerek, belki daha tematik olarak farklı oturumlar gerçekleşecektir. Uluslararası bir organizasyonun gerçekleştirilmiş olması Mersin'in bir taşra değil Türkiye'deki edebiyatın merkez şehirlerinden biri olmaya soyunduğunu gösteriyor” ifadelerine yer verdi.
Ertuğrul: “Cehalet denen enkazın altından ancak kitap okuyarak kalkacağımıza inanıyoruz”
Ülkem Okuyor Derneği Başkanı Havva Aydanur Ertuğrul, dernek olarak edebiyatın ülkede ve insanların hayatlarında çok önemli bir yer kaplamasını isteyen bir dernek olduklarını vurgulayarak, “Biz Konya’dan geliyoruz. Festivali duyduğumuz zaman bütün yönetim ve üyelerimizle birlikte; ‘Bu festivalde olmalıyız. Bu yazarlarla sohbet etmeliyiz’ dedik ve geldik. Geldiğimizden beri özellikle 3 söyleşiye katıldık ve 3’ünü de çok beğendik. Çok donanımlı ve hazırlıklı yapılmış. Özellikle planlama, programlama çok hoşuma gitti. Sistem tam düzenlenmiş. Keşke bu şekilde nitelikli festivaller için il değiştirmek zorunda kalmasak ve her yerde olsa. Çok güzeldi, çok beğendim. Ülkem Okuyor Derneği olarak bu cehalet denen enkazın altından ancak kitap okuyarak kalkacağımıza inanıyoruz. Nitelikli kitaplarla dolu günler diliyoruz” ifadelerini kullandı.
Festivalin ilk günü katılımcılar için dolu dolu geçti
Festivale katılan vatandaşlardan Eczacı Mine Yalçın, festivalin güzel başladığından söz ederek, “Geçen yıl da katılmıştım. Benim için ufuk, zihin ve ruhumu açıcı bir etkinlik oluyor. Bu yıl da inşallah öyle olacak. Bu yıl bir de yabancı konuğumuz varmış. İnşallah hepsine katılmaya çalışacağım. Başlangıç çok iyiydi, hepsi de öyle olur diye düşünüyorum” dedi. Katılımcılardan İbrahim Çelik, “‘Sanat bütünleştirir’ diye bir söz var. Sanatın olmadığı yerde hiçbir şey olmaz. Festivali çok beğendim ve önemsiyorum da. Bu tür festivallerin bize çok farklı değerler kazandıracağını düşünüyorum. Mersin denilince akla bence sanatın gelmesi gerekiyor, Akdeniz şehri neticede. Sanat festivallerimiz ile tanınalım. Dünya çapında insanlar gelsin. Onlardan bir şeyler öğrenelim. Öğrenmenin yaşı yok” diye konuştu. Festivale katılan Meral Oronom, “Çok güzel. Belediyemizin böyle bir etkinlik yapmasından oldukça mutluyuz. Edebiyata doyacak bir dört gün. Program oldukça güzel. Memnunuz” dedi.
01 Ocak 2025 12:31
01 Ocak 2025 09:14
01 Ocak 2025 09:06
31 Aralık 2024 17:48