“Öfkeyi Yok Etmeyin, Kontrol Altına Alın”

Mersin Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından, personellere belirli zaman aralıklarında verilen “Öfke Kontrolü ve Stres Yönetimi” eğitimleri devam ediyor. Bu sayede yıl sonunda tüm Belediye personelinin öfke kontrolü eğitimini almış olması hedefleniyor.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nda görevli Uzman Klinik Psikolog Yücel Şavklı tarafından verilen eğitimde, öfke ve stres kavramlarının birbirinden farklı kavramlar olduğu gibi, birbirini de tetikleyen, bağlantılı olarak işleyen ve benzer belirtileri olan tepkiler olduğundan söz edildi. Öfkenin ve stresin tüm duygular gibi normal ve yaşanılması gereken bir duygu olduğundan bahseden Şavklı, bireyi gerilime sokan durumun olayın kendisi değil, nasıl yorumladığı olduğunu anlattı.

Şavklı, ayrıca öfkeyi boşaltmanın yanlış ve tehlikeli olduğu, bu gibi durumların kızgınlık ve saldırganlığı daha çok arttırdığı ve sorunu çözüme kavuşturmak adına hiç bir fayda sağlamadığı üzerinde durdu. Öfkenin taşmasını ise nefes ve gevşeme, düşünceleri değiştirme, daha iyi iletişim gibi yöntemler ile çözmenin mümkün olduğu anlatıldı.

Psikolog Şavklı, aynı zamanda, stres ve stresi nasıl anlamamız gerektiği konularını çeşitli makalelerden örnekler vererek de destekledi.

Şavklı: “Öfke, normal, sağlıklı ve insani bir duygudur”

Uzman Klinik Psikolog Yücel Şavklı, öfke ve stres kavramlarının birbiriyle benzer tepkiler gösteren, bağlantılı ilerleyen, aynı reaksiyonları olan, ancak birbirinden farklı kavram olduğundan söz ederek, “Öfke, tümüyle normal, sağlıklı ve insani bir duygudur. Bizim yaşamamız gereken bir duygudur. Tıpkı mutluluk, sevinç, üzüntü, heyecan gibi duyguları yaşıyorsak, öfke de bunlar gibi yaşamamız gereken duygulardan bir tanesi. Amacımız bu duyguyu daha iyi anlayıp, kontrol altına alabilmek, makul seviyelerde tutmak. Yok etmeyi amaçlamıyoruz. Hiçbir duyguyu yok etmeyi amaçlamıyoruz” dedi.

“Olayların sizi etkileyiş biçimini çok net bir şekilde değiştirebilirsiniz”

Stresin doğru kontrol edildiğinde, insanların farkında olmadan büyüyüp, gelişmelerine katkı sunan bir duygu olduğundan bahseden Şavklı, şunları söyledi:

“Stresli zamanların bizim büyümemiz için bir fırsat ve imkan olduğunu bilirsek ve eğer bu zorlukları kendimiz için uygun şekilde kullanırsak, bu zorluklar sayesinde büyüyebilir ve gelişebiliriz. Etrafınızdaki olayları yok edemezsiniz. Bunlara müdahaleniz, etkiniz kısıtlıdır ama tek bir şeyi net bir şekilde değiştirebilirsiniz. O da bu olayların sizi etkileyiş biçimi. Temel referansınız da bu olmalıdır. Bizim amacımız olayın bizi etkileyiş biçiminden hareket ederek kontrolcü olmaktır. Biz yok etmeyi amaçlamıyoruz. Mutluluğu yok etmeyi istemeyiz. Tıpkı, mutluluk, sevinç, üzüntü heyecan gibi bütün duygularımız gibi öfke de yaşanılması gereken duygulardan bir tanesi. Bunu azaltabilmeyi ve kontrol altına almayı, sağlıklı bir şekilde ifade edebilmeyi öğrenmemiz gerekiyor.”

Son olarak öfkenin sadece insanlarda değil her canlıda ve organizmada var olan bir duygu olduğunun altını çizen Şavklı, “Öfke doğal bir tepkidir” dedi.