Büyükşehir, İş Sağlığı ve Güvenliği Konulu Bilgilendirme Toplantısı Düzenledi

Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen “İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi”  konulu bilgilendirme toplantısında Dr. Aysel Engin konuşmacı olarak yer aldı. Toplantı,  6331 Sayılı yasa ve TS ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi çalışmaları kapsamında belediye bünyesinde yapılan İSG uygulamalarının koordinasyon içinde ve etkin bir şekilde yürütülebilmesine yönelik gerçekleşti.

“Covid-19 konusu iş sağlığı güvenliği kapsamından çıkartıldı”

Dr. Aysel Engin, yapılan işin niteliğinden dolayı tekrarlanan hareketlerden veya işin yapılış şeklinden doğan iş görememe haline “Meslek Hastalığı” ismi verildiğini belirtti. Maden ocaklarında, tekstil sektöründe ve kimyasal alanlarda çalışan emekçilerden örnek veren Engin, bu kapsamda Covid-19 salgını ve sağlık çalışanlarına da değinerek, “Covid-19 konusu iş sağlığı güvenliği kapsamından çıkartıldı. Biz diğer çalışanlar için çıkartılsın ama sağlık çalışanları yaptıkları işler nedeniyle bu hastalığa maruz kalabiliyor. Dolayısıyla onu da meslek hastalığı olarak düşünebiliriz” dedi.

“Mobbing de iş kazası olarak değerlendirilebiliyor”

Dr. Engin, ayrıca “iş kazası” kavramını açıklarken, işyerlerindeki mobbing sonucu doğan hasarların da bu kapsamda değerlendirildiğini söyledi. Birçok çalışanın psikolojik tacize maruz kaldığını ancak bunun nadiren gündeme getirildiğini vurgulayan Engin, “Son dönemlerde özellikle yoğun şekilde karşımıza çıkan ‘mobbing’ dediğimiz psikolojik baskılar ve bunlar nedeniyle ortaya çıkan sağlığımızdaki bozulmalar da iş kazası olarak değerlendirilebiliyor” diye konuştu.