MAVİ BAYRAK NEDİR? TANIYALIM

Plajlar ve marinalar için Mavi Bayrak Programı, kar amacı gütmeyen uluslararası bir sivil toplum örgütü olan FEE (Foundation for Environmental Education-Uluslar arası Çevre Eğitim Vakfı) tarafından yürütülmektedir. Mavi Bayrak Programı ilk olarak 1985 yılında Fransa’da başlatılmıştır. Günümüzde Mavi Bayrak sürekli sayısı artan katılımcı ülkeler ile gerçek anlamda küresel bir programa dönüşmüştür.

Mavi Bayrak Programı’ nın uluslararası merkezi, Kopenhag’da bulunan Foundation For Environmental Education (FEE)’ dır. Ülkemizde Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) koordinasyonunda yürütülen Mavi Bayrak Programı’ nın plajlar için 33, marinalar için 38 kriteri bulunmaktadır. Bireysel yatlarda ise 4 kriter ve 16 davranış kuralı ile çerçevelenmiştir. Bu kriterler aşağıdaki başlıklar altında toplanmaktadır;

• Çevre eğitimi ve bilinçlendirme etkinlikleri
  • Çevre Yönetimi
  • Can Güvenliği Ve Hizmetler
  • Su Kalitesi
  • Kurumsal Sosyal Sorumluluk

Sezon süresince 15 gün arayla, iki parametrede yüzme suyu numunesinin alınıp mikrobiyolojik analizlerinin yapılması, plajda cankurtaran bulundurulması, yüzme alanının ayrılmış olması, geri dönüşümlü atıkların ayrı ayrı toplanması, plaj kullanıcıları için eğitim etkinlikleri yapılması, önemli plaj kriterlerinin bir kısmını oluşturur. Marina kriterleri, çevre eğitimi, atık yönetimi ile can güvenliği ağırlıklıdır ve deniz suyunun fiziksel temizliğini esas alır. Yatlarda ise atıkların lisanslı tesislere bırakılması, çevre duyarlılığı odaklı seyahat ve diğer yatçılara örnek olunması amaçlanmaktadır.

Mavi Bayrak ile ödüllendirilen bir plaj veya marinanın, temiz, bakımlı, donanımlı, güvenli olduğunu simgelemektedir. Dünya Turizm Örgütü, Mavi Bayrak’ı dünya çapında, turizm sektöründe halk tarafından en çok bilinen ve kabul gören eko-etiket programı olarak belirlemiş ve 2017 Sürdürülebilir Turizm Yılı’nda da sürdürülebilir turizme hizmet eden sayılı aktörler arasında göstermiştir. Ülkemiz adına deniz turizmi açısından uluslararası standartları içeren ve bir Eko-Etiket olan Mavi Bayrak son derece önemlidir.

Mavi Bayrak Ödülü’nün dünya çapında bilinirlik ve güvenilirliğini sağlayan en önemli sebeplerden biri, ödülün yalnızca bir yıl geçerli olması ve her yıl yeniden değerlendirilmesidir. Ulusal ve uluslararası denetimler sayesinde, tüm dünyada aynı standartlarda uygulama sağlanabilmektedir.

Mavi Bayrak Ödülü’ nün diğer bir önemi de, çevre eğitimi ve bilinçlendirme kriterleri ile önce işletme personeli, sonrasında da yöre halkı ve işletmenin ziyaretçilerinde, çevre koruma ve sürdürülebilirlik bilincinin kalıcı olarak yerleşmesine katkıda bulunmasıdır.

Mersin İlinde 2020 sezonu itibariyle; Mavi Bayraklı Plaj sayısı 9, Mavi Bayraklı Marina sayısı 1’dir. Mersin’de Belediyemizin yetkisinde Mavi Bayraklı halk plajlarımız Kızkalesi ve Susanoğlu plajları olmak üzere toplamda iki(2) adettir. Bu kapsamda Belediyemiz birimleri ve plaj işleticisi şirketimiz Denizkızı A.Ş. tarafından mavi bayraklı halk plaj sayımızın arttırmak için çalışmalarımız devam etmektedir.

Mersin il sınırı içerisindeki otellerin plaj ve halk plajı mavi bayrak başvuruları,  ön değerlendirmeleri ve sezon denetimleri Mavi Bayrak Yerel Sorumluları ve aynı zamanda MBB’de görev yapan personellerimiz, Dr. Zafer KUŞATAN (Sahil Denetim ve Tatil yerleri Şb. Md.) ve Pelin TEYMUR (Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Şb. Md.) tarafından gerçekleştirilmektedir.

Mavi Bayrak (http://www.mavibayrak.org.tr

Yüzme Suyu Takip Sistemi (https://yuzme.saglik.gov.tr)